Politikom se bavim zbog politike i ideja koje imam

05. Avgust 2022.
Politikom se bavim zbog politike i ideja koje imam

- Šta ćete kao prvo predložiti u Skupštini Srbiji?

Izmene Zakona o lokalnim izborima kako bismo u budućnosti izbegli najgoru vrstu politikanstva kojoj smo prisustvovali na drugoj sednici gradske skupštine pre par nedelje i besmislenu papazjaniju koja se napravila u vezi sa kvorumom.

- Vladimir Orlić je tokom svog poslaničkog staža vređao kritičare vlasti i medije i teško ga je zamisliti kao nekog ko smiruje strasti u sali. Kako komentarišete njegov izbor za predsednika Skupštine?

Vladimir Orlić nesumnjivo ispunjava, hajde da kažem formalne, uslove za vršenje funkcije Predsednika NSRS. Ima ozbiljno visokoškolsko obrazovanje kao i neophodno iskustvo u parlamentarnom radu. Ostaje da se vidi kako će se ponašati na tom mestu. Nisam ni pesimista ni optimista s tim u vezi. Hajde da sačekamo. Višednevne konsultacije koje su prethodile sednici je vodio krajnje korektno, uz strpljenje i uvažavanje predloga opozicionih grupa. Imaćemo dobru situaciju ako na isti način bude vodio i skupštinske sednice. Lično mi deluje prestrogo i relativno hladno. Ne pamtim da sam tog čoveka video sa osmehom na licu. A čini mi se da osoba koja predsedava Skupštinom mora da ima i tu vrstu socijalne inteligencije, da oseti ljude, da zna kada treba da opusti atmosferu među njima…

- Vlast je tri potpredsednička mesta u parlamentu prepustila opoziciji (od kojih jedan koaliciji NADA) kao i vođenje pet parlamentarnih odbora. Šta to konkretno znači za opoziciju? Može li sa tih pozicija nešto da se učini?

To je manje-više uobičajena parlamentarna i uveren sam dobra demokratska praksa. Predsedavanje odborima daje i određenu vidljivost svima nama iz opozicije. Naravno, to mesto ne treba zloupotrebljavati zarad lične ili stranačke promocije već pokušati da se ponašanjem pokaže spremnost na dijalog, makar se i češće ne slagali nego slagali sa vladajućom većinom.

- Koaliciji NADA pripao je Odbor za odbranu i unutrašnje poslove. Da li ste zadovoljni time?

Taj odbor koji nam je pripao je došao neplanirano kao rezultat čudne komibnatorike i spremnosti vladajuće većine na kompromis. U početku navedeni odbor uopšte nije bio u opticaju kao odbor kojim bi mogao da predsedava neko iz opozicije. Ali sam izuzetno zadovoljan jer je reč o značajnoj oblasti za koju sam i lično veoma zainteresovan.

- Dobar deo opozicije poručio je da neće podržati nijedan predlog vlasti u Skupštini. Da li ćete vi?

Ne vidim razlog da ne podržim nešto što smatram da je dobro za zemlju. I ne razumem taj stav da se unapred sve odbija. Ja se bavim politikom zbog politike i ideja koje imam a ne zato što volim ili mrzim Vučića pa onda, recimo, neću da glasam za vraćanje vojne obaveze – što inače smatram strateški važnom odlukom koju moramo da usvojimo što je pre moguće – samo zato što to predlaže vlada SNS… Takav način razmišljanja za mene predstavlja čistu besmislicu.

- Vladeta Janković održao je nesvakidašnji govor na početku konstitutivne sednice Skupštine. Kakav je utisak ostavio na vas? Da li se slažete sa onim što je rekao?

Sve što je rekao je tačno i izuzev par nijansi bih sve izrečeno i sam potpisao. Mislim međutim da nije bilo ni vreme ni mesto za tako nešto i da je funkcija predsedavajućeg time zloupotrebljena. U tom smislu mi se govor nije svideo kao što mi se nije svidela ni reakcija vladajuće većine koja je počela da dobacuje i lupa šakama o klupe. Da sam bio na mestu gospodina Jankovića tako nešto ne bih učinio – svakako ne u toj formi a da sam bio na mestu vladajuće većine, govor bih odslušao u tišini, bez dobacivanja i lupanja i rekao naknado šta o njemu mislim. Ali ne treba ni dramatizovati stvari, ništa se strašno nije dogodilo.

- Govorite da treba menjati kosovsku politiku. Kakav je vaš predlog?

Prvo, potrebno je reafirmisati odgovarajuće odredbe Ustava Srbije kao i Rezoluciju 1244 SBUN i u te okvire potepeno vratiti dijalog sa Prištinom. Drugo, neophodno je jačati srpski korpus na terenu kroz razne vidove pomoći, podrške i akcija. Srbija mora posredno da kupuje resurse na KiM ali neću ništa detaljnije govoriti jer nije sve ni za javnost. Istovremeno se mora raditi na slabljenju protivničkog korpusa, slabljenu ekonomskom, moralnom, demografskom… I za ovo postoje odgovarajuće metode. Treće, na međunarodnom planu se mora nastaviti sa diplomatskim aktivnostima čiji je cilj da dođe da novih povlačenja priznanja kosovske secesije od strane trećih država. Četvrto, u svakom trenutku je nužno garantovati punu bezbednost Srbima na KiM nalazili se oni severno ili južno od Ibra. U tom smislu je neophodno postojanje kredibilnih da ne kažem moćnih srpskih snaga bezbednosti - vojske i policije. I konačno, peto – a zapravo je prvo jer se radi o osnovnom preduslovu – potrebno je najzad revidirati evropsku politiku Srbije i odbaciti tu besmislenu mantru shodno kojoj EU nema alternativu.

- Da li imate nadu?

I nadu ali i mnogo više od toga: imam čvrstu volju da menjam stvari u ovoj zemlji kao i dovoljno strpljenja da to i učinim.