Nemoguće je i Kosovo i Evropa, u takvoj postavci – nema kompromisa

23. Avgust 2022.
Nemoguće je i Kosovo i Evropa, u takvoj postavci – nema kompromisa

Šef poslaničke grupe NADA-Novi DSS-POKS u Skupštini Srbije Miloš Jovanović kaže za N1 da je jasno da sa Zapadom nema dogovora o Kosovu i ističe da ne možemo da dođemo do kompromisa dok je Srbija u postavci 'Evropa nema alternativu', jer EU ne želi Srbiju sa Kosovom. "Dok smo mi na evropskom putu, ne možemo da zadovoljimo svoje nacionalne interese na Kosovu", smatra Jovanović i dodaje da je "nemoguće i Kosovo i Evropa".

„Ne možete da branite teritorijalnu celovitost u meri u kojoj to neće naljutiti vaše zapadne partnere – a mi smo to radili u prethodnih 12 godina – otuda je prihvaćen Euleks, Briselski sporazum…“, ocenjuje Jovanović u Danu uživo na TV N1.

Komentarišući jučerašnje obraćanje naciji predsednika Aleksandra Vučića o nedavnoj rundi dijaloga sa prištinskom stranom u Briselu, pod pokroviteljstvom EU, Jovanović kaže da je najvažnija stvar koju je Vučić rekao to da je Srbija u ćorsokaku, odnosno i da dođe do kompromisa u narednih 10 dana kada se radi o registarskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima, uvek će se pojaviti nešto novo što će izazivati tenzije.

„Jasno je da Priština želi da zaokruži ono što smatraju svojom državnošću. (Kosovski premijer Aljbin) Kurti hoće ono što bih i ja da sam separatista sa Kosova radio“, poručuje Jovanović.

Podseća i da je Vučić u obraćanju pomenuo Rezoluciju 1244, koja predviđa i povratak srpskih snaga bezbednosti na Kosovo – „to je dobro, to piše u rezoluciji, to je uslov pod kojim je mir postignut“, ne pojašnjavajući da li bi to bilo moguće i na koji način.

Upitan šta bi on radio na je na rukovodećem položaju u državi, kaže da on ne bi vodio pregovore sa EU, „znamo da je cilj priznanje Kosova, za nas je to neprihvatljivo, nema više pregovora, ćao, do viđenja“.

„Možda treba spremati vojsku, ali o tome se ne govori da se to radi. Dovoljno sam ozbiljan da znam da ne živimo u svetu štrumpfova“, navodi Jovanović i dodaje da „sve želim osim rat“.

S druge strane, poručuje da ozbiljna država ne treba da da signal – „šta god vi radili, mi ćemo da pustimo“.

Predlaže pet tačaka na koji način treba voditi politiku prema Kosovu, što podrazumeva njen okvir, a to je Ustav Srbije i Rezolucija 1244, zatim prekidanje sa ustupcima Prištini, počev od izmeštanja pregovora iz UN u EU, zatim rad na terenu, odnosno finansijsko jačanje srpskog korpusa kroz kupovinu tamošnjih resursa, tj. jačanja svog i slabljenja uticaja protivničke strane.

Dodaje i da treba nastaviti sa praksom povlačenja priznanja, pohvalivši bivšeg ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića što je počeo na tome da radi.

Kao petu tačku naveo je garantovanje bezbednosti srpskom življu na Kosovu u svakom trenutku – „jasno reći ‘nemojte da ikome fali dlaka sa glave’, i mi vojsku imamo da se igramo – te poruke nisu da se ratuje već da se predupredi nasilje“.

Što se tiče Vučićevog pominjanja nekog novog pogroma i sukoba, Jovanović misli da predsednik Srbije „malo dramatizuje situaciju, može samo da se desi da dođe do nekih kompromisa, a ako ne dođe do toga, biće dizanje tenzija, biće neke barikade i upad kosovske policije na sever“.

Smatra i da po pitanju registarskih tablica i ličnih dokumenata nije dobro ako se udovolji Prištini, jer joj se time pomaže da zaokruži svoju državnost“.

„Ali, sa druge strane, treba izbeći rat i sukobe po svaku cenu“, dodaje.

Na pitanje kako komentariše posetu ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina Moskvi, gde se, između ostalih, sastao i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom i koja je uloga Rusije u kosovskom pitanju, Jovanović kaže da ga zamara da stalno tražimo pomoć sa strane.

„Naravno da su nam potrebni saveznici, ali mi stalno bežimo od odgovornosti, neće nas niko spasiti, nema ozbiljne države ako nemate stručne ljude i odgovorne političare da je vode, ako imate kupljene diplome“, poručuje Jovanović.

Dodaje da je dobro da Vulin ide u Rusiju, „dobro je sarađivati sa Rusijom, ona je danas u teškoj situaciji, u ratu sa Zapadom“.

„Ja bih voleo da možemo tako da sarađujemo i sa Amerikom. I sa svima ostalima“, ističe.

Dodaje da „Vulinova poseta ne može da naškodi, osim ako smatrate da Srbija mora punom parom i svom silom na Zapad i da bude deo evro-atlantske porodice – ja mislim da bi to bilo samoubistvo za našu zemlju“.

Povodom poteza Tvitera da suspenduje naloge ambasada Srbije u više država, uključujući i nalog Generalnog konzulata u Čikagu, Jovanović kaže da nema Tviter, „ne mislim da je to nešto odlučujuće, da li je greška ili ne, da li je s namerom ili ne, videćemo, ne bih tome pridavao značaj“.

„Kamo sreće da aktivnost na Tviteru može da sačuva teritorijalnu celovitost jedne zemlje. Čini mi se da imamo važnijih tema“, poručuje on.