Nastavlja se politička hajka na profesora Ristivojevića zbog saradnje s Rusima

26. Septembar 2022.
Nastavlja se politička hajka na profesora Ristivojevića zbog saradnje s Rusima

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović tvrdi da se protiv profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Branislava Ristivojevića, koji je i član te stranke, nastavlja politička hajka koja je počela njegovom smenom sa mesta dekana, jer je, između ostalog, primio na fakultetu atašea za kulturu ruske ambasade.

Jovanović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je profesor Ristivojević smenjen sa mesta dekana pre nekoliko nedelja sa obrzloženjem koje je, kaže, političko.

“Najvažniji razlog koji je naveden prilikom smene jeste da je Branislav Ristovojević bez odluke fakulteta u veoma osetljivom trenutku dopustio studentima da odu do ruske ambasade da se raspitaju o stipendijama, kako bi mogli da deo studije izvrše u Rusiji. Pored toga je primio atašea za kulturu ruske ambasade u prostorijama Pravnog fakulteta i najveći greh je što je to hteo da okači na sajt Pravnog fakulteta”, rekao je Jovanović.

Kako se navodi u obrazloženju, profesor je to uradio u “delikatnom trenutku”, pa se može samim tim tumačiti kao podrška Rusiji, što je, ističe Jovanović, besmislica.

“Hajka nije ovde stala, preduzeto je nekoliko akcija, pa je tako u dva navrata pokušana smena Ristivojevića sa mesta šefa katedre za krivično pravo, zatim su pod udar došli njegovi asistenti koji ga podržavaju, da bi se pre nekoliko dana pojavila nekakava disciplinska prijava protiv Ristivojevića od strane studenta koji je navodno bio uvređen na ispitu pre godinu dana od strane profesora Ristivojevića”, naveo je Jovanović.

Ocenio je da profesor koji, kako tvrdi, nije imao mrlju u karijeri, sada može da ostane bez posla.

“Očigledno je da se širi rusofobija i neformalno uvođenje sankcija, odnosno sprečavanje naših studenata da studiraju ako to žele i u Rusiji”, rekao je Jovanović.

Novi DSS zbog toga traži da se održi sednica Odbora za obrazovanje i nauku, da Ministarstvo prosvete pošalje inspekciju na Pravni fakultet u Novom Sadu i da zaštiti profesore i asistente koji su odlučili da sarađuju sa institucijama u Rusiji.