Uz SNS, neće ostati kamen na kamenu

29. Maj 2023.
Uz SNS, neće ostati kamen na kamenu

Poslanici Novog DSS-a, Dveri, Zavetnika i POKS-a zatražili su ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog najnovijih dešavanja na KiM i, kako tvrde, kraha kosovske politike. Predsednici tih stranaka Miloš Jovanović, Boško Obradović, Vojislav Mihailović iz POKS-a i Dragan Nikolić iz Zavetnika na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije zatražili su i formiranje tehničke vlade koja bi organizovala, kako su rekli, fer i demokratske izbore na svim nivoima.

 

Oni su, takođe, zatražili da se odmah prekinu svi pregovori u Briselu sa Prištinom, koji su, kako su rekli, inače bili na štetu Srbije, da se pregovori sa Prištinom vrate pod okrilje UN, da Vlada Srbije hitno zatraži sednicu o KiM u UN o teškoj krizi u našoj južnoj pokrajini.

Zatražili su i da predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić raspiše lokalne izbore u četiri opštine na severu KiM i da na taj način Srbija počne da obnavlja suverenitet na KiM.

Takođe, od predsednika Skupštine zatražili su hitno sazivanje sednice o KiM kojoj bi prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović izneo je tvrdnju da najnovija dešavanja na severu KiM "dokazuju da je kosovska politika Aleksandra Vučića doživela potpuno krah i slom".

Prema njegovim rečima, "antidržavno delovanje vlasti doprinelo je da je Srbije sve manje na KiM, a kosovske državnosti sve više". Tvrdi i da je vlast dozvolila da se Briselskim sporazumom povuku srpsko pravosuđe i policija, da se lokalne samouprave biraju po prištinskim zakonima, da se daju energetika, telekomunikacije, pozivni broj...

Navodi da su kosovske vlasti danas sveprisutne na severu, da Srbi preregistruju svoja vozila na prištinske tablice, da se srpska državna zastava skida i stavlja zastava tzv. Kosova na severu KiM.