Одбацити све планoве који воде признању сецесије

НАДА
15. јун 2021.
Одбацити све планoве који воде признању сецесије

Коалиција НАДА (ПОКС, ДСС и 19 удружења грађана) уверена је да сви договори Србије са косовским сецесионистима морају бити засновани на Уставу Србије и Резолуције 1244 Савета безбедности УН, што значи уз пуно поштовање међународног права и територијалног интегритета Србије. Све другачије предлоге, који подразмевају признавање сецесије Косова и Метохије, у садашњим или измењеним границама, представници државе Србије су дужни да најенергичније одбаце.

Истовремено, не треба одустати од разговора и договора око мирног суживота албанског и српског становништва на Косову и Метохији, решавања питања имовине, заштите  српске културне баштине, као и несталих, а Србија треба да буде спремна и да обезбеди сигурност и безбедност Срба на Косову и Метохији, уколико КФОР то није у стању. 

Коалиција НАДА подсећа да септембру истиче годину дана од потписивања Вашингтонског споразума и да је Србија слободна да настави прекинуту успешну кампању за повлачење признања независности тзв. Косова од стране држава које су то учиниле и да настави да спречава државе и међународне организације да признају Косово као независну државу. Уверени смо да је непотребно и контрапродуктивно стално истицање да се Србија налази у тешкој позицији, јер она то јесте, али није тежа, напротив, но што је била нпр. у време преговора у Бечу 2007. године када је Србија одбила, иако је била под огромним притиском да прихвати Ахтисаријев план. 

Коалицију Национално - демократска алтернатива (НАДА) чине Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС), Демократска странка Србије (ДСС) и 19 покрета, странака, удружења и група грађана.