Уништавање ЕПСа и последице за грађане Србије

НАДА
20. децембар 2021.
Уништавање ЕПСа и последице за грађане Србије

Катастрофално стање у ЕПСу не треба да чуди када се зна да је власт СНС – СПС на чело свих државних предузећа и институција поставила своје страначке кадрове који су често без икаквих квалификација за сложене послове које би требало да обављају. Такви кадрови су ЕПС развалили страначким запошљавањем, нестручним руковођењем и сумњивим набавкама. Управа ЕПСа је дебело каснила са ремонтом у Термоелектрани Никола Тесла и пре садашњег колапса електроенергетског система. ЕПС је неких месец дана недостајуће количине енергије производио сагоревањем земног гаса похрањеног у подземном складишту Банатски Двор и испразнио га. Тај гас је спаљен у термоелектранама-топланама у Ново Саду и Панчеву. Зато се сада додатне недостајуће количине гаса набављају по текућим, астрономским ценама на берзи. Великим дневним губицима ЕПСа стога треба додати и велике дневне губитке Србијагаса, који заједно прелазе 10 милиона евра дневно.

Преко 120.000 грађана Србије остало је ових хладних дана без струје, а неки и без воде и грејања. То је директна последица лошег, партијског управљања коповима угља у Колубари, нестручно спроведених ремонта и учесталих хаварија у Електропривреди Србије. ЕПС у Колубари није правовремено урадио нове откривке земљишта због чега нема новопронађених блокова квалитетнијег лигнита који би се копао, већ велики багери сада копају оно што се некада прескакало, угаљ помешан са великим количинама глине и блата. Месецима и годинама уназад ЕПС засипа овај угаљ мазутом да би уопште могао да сагорева у термоцентралама. То поред поскупљења тако добијене струје прави додатно загађење ваздуха, највише сумпором и тешким металима. Сагоревање угља у термоелектранама ЕПСа и иначе игра кључну улогу у загађењу ваздуха у Србији, што ствара негативне ефекте на кардиоваскуларани и респираторни систем, потенцијално озбиљно оштећује мозак и развој нервног система код деце, омета развој беба у мајкама, и изазива рак. Око пола милиона људи у Србији има неку хроничну болест плућа. Загађен ваздух је главни кривац за то. Ослабљена плућа су притом много подложнија другим болестима и вирусима који их нападају, укључујући и корона-вирус.

У ЕПСу нема акумулације капитала и зато нема ни инвестиција у нове, обновљиве изворе енергије. Ово јавно предузеће је и финансијски очерупано, скривеним допинговањем страних инвеститора струјом коју им ЕПС поклања по ценама које су далеко испод тржишних, берзанских цена. Знају ли грађани Србије по којим ценама струју троши ФИАТ или кинески власници железаре у Смедереву или рударског басена у Бору? Зашто ту цену струје не могу да добију и друга предузећа, она која су у домаћем власништву? Овако узроковани годишњи губици ЕПСа који је јавно предузеће, па самим тим, посредно, власништво свих грађана Србије, мере се стотинама милиона евра. Са овогодишњим повећањем берзанских цена струје, губици ЕПСа су много већи. Поврх свега, расута социјална политика Владе Србије, која није усмерена на породице којима је социјална помоц заиста потребна, ниском ценом струје и за најбогатије и за најсиромашније грађане, додатно уништава ЕПС. Уместо да буде лидер региона, да шири активности ван Србије и подиже нове обновљиве производне капацитете, да шири утицај и увећава добитке, ЕПС је потпуна супротност.

ДСС је показао како се се овако великим системима руководи, како се увећава њихова вредност и шири пословање на примеру Телекома Србија. За време власти ДСС ово предузеће је било лидер региона, куповином Телекома Републике Српске и ширењем пословања и на Црну Гору. Нажалост, садашња власт је опљачкала Телеком Србије куповином приватних кабловских оператера „Коперникус Тецхнологy“ и „Радијус Вектор“, плаћајући за њих невероватних 303 милиона евра. То је било вишеструко више новца у односу на реалну тржишну вредност ових фирми. Део новца који је украден у овим транскацијама искоришћен је за

преузимање приватних телевизија са националним фркевенцијама (Б92 и Прва ТВ) и њихово стављање под контролу власти.

Српска коалиција НАДА (коју чине ДСС, ПОКС и 28 удружења грађана из целе Србије) захтева од Владе Србије да одговорност за овакво стање у ЕПС не сносе само руководиоци овог јавног предузећа, већ и врх власти који је поставио такве партијске кадрове. Влада Србије треба да поднесе пуну политичку одговорност за стање у енергетици, а одговорни чланови Владе да поднесу оставке. НАДА захтева да се прекине партијско запошљавање руководилаца у ЕПС, да се престане са скривеним субвенционисањем страних инвеститора преко ниске цене струје, да ЕПС почне да ствара акумулацију капитала и инвестиције у обновљиве, зелене, изворе енергије, као и да све те пројекте изводе образована, стручна лица уместо страначких намештеника са лажним дипломама.

Велимир Гавриловић, економиста, члан Председништва Демократске странке Србије