Запад није пријатељ Србије и с њима нема преговора о КиМ

24. новембар 2022.
Запад није пријатељ Србије и с њима нема преговора о КиМ

Председник Нове Демократске странке Србије Милош Јовановић изјавио је данас да Запад није пријатељ Србије и са њима не треба да буде преговора у вези са Косовом и Метохијом.

„Борба за КиМ је борба за Србију и борба за опстанак српског народа. Борба ће бити мукотрпна, дуготрајна и нико нам неће ништа поклонити“, рекао је Јовановић гостујући на Јавном сервису РТС.

Поводом јучерашњег договора о таблицама, лидер Новог ДСС-а је рекао да није добро што се КМ таблице више неће издавати, а да је једино добро што је избегнута нека врста сукоба и даље ескалације.

„Међутим, све је само одложено, и Србија је сада на раскрсници. Ми смо одустали да у будућности издајемо КМ таблице, што мислим да није добро, поготово што сецесионистичке власти нису одустале од РКС таблица“, навео је Јовановић.

Према његовим речима, из изјава западних званичника види се да они сада очекују да се разговара о „том неком коначном споразуму о нормализацији односа, по оном француско-немачком моделу“.

„Тај предлог је потпуно погрешан јер почива на идеји да је Косово независна држава“, додао је председник Нове Демократске странке Србије.

„Раскрсница нас чека. Плашим се да ће Србија нестати ако крене путем признања, у шта не верујем да би било ко могао да крене, или улазимо у борбу за КиМ“, истакао је Милош Јовановић и додао да је потребно да власт прекине са политиком уступака, и да се подвуче црвена линија према којој сецесионистичко Косово не  сме да буде члан не само УН, већ било које друге међународне организације.

„Ако хоћемо да почнемо да се боримо морамо да прекинемо са политиком уступака која траје од 2008. године. У неком тренутку треба рећи и Борељу и господи из ЕУ – Ми не прихватамо не само Косово у УН, то се подразумева. Већ и да не прихватамо ни у СЕ нити у било којој другој међународној организацији“, додао је лидер Новог ДСС-а.

Он је навео да кад се воде преговори у Бриселу, Београд нема посредника који не непристрасан, и додао је да је била велика грешка када су 2010. године измештени преговори из УН у ЕУ, уз „бедну паролу да Европска унија нема алтернативу“.

„Нема чланства Србије у ЕУ, све и да ми сви хоћемо да уђемо, они се неће ширити. Треба сарадња са ЕУ, без чланства“, закључио је Милош Јовановић.