Не ултиматуму, не капитулацији!

28. јaнуар 2023.
Не ултиматуму, не капитулацији!

Коалиција НАДА, покрет Двери, странка Заветници и неколико удружења и покрета затражили су данас да Србија план Европске уније и САД, такозвани "немачко-француски" предлог за питање Косова и Метохије, одбаци у целини, уз оцену да је у питању "ултиматум".

Председник Нове Демократске странке Србије, чланице коалиције НАДА, Милош Јовановић, рекао је новинарима испред Председништва да ће те организације предузимати заједничке акције од следеће недеље поводом тог предлога, али није желео да прецизира какве.

Оценио је да је то "план о предаји Косова и Метохије и капитулацији Србије" и оценио да је он морао да буде одбијен јер је он "тако поражавајућ и понижавајућ да о њему нема шта да се разговара".

"То је за нас, а верујем и за огромну већину нашег народа, апсолутно недопустиво. Тај план, када би се прихватио, отворио би низ година нестабилности, низ година економских и геополитичких проблема, јер нико не може да гради будућност на поразима и повлачењу", навео је Јовановић.

Он је навео да су се данас окупили испред Председништва, јер је председник Србије Александар Вучић након састанка за званичницима ЕУ и САД раније овог месеца казао да је Србија "спремна да прихвати концепт и да ради на имплементацији предложеног споразума".

"План је противуставан, нема шта о њему да се разговара. Ово је недопустиво и нећемо никоме дозволити да икада узме прихватање у разматрање, а камоли да прихвати овакав план", рекао је Јовановић.

Председница странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски навела је да би одбацивањем тог предлога Вучић сачувао вољу већинског становништва "које му је на изборима дало подршку не да потписује легализацију сецесије, већ да брани неповредивост државних граница Србије".

"Немачко-француски ултиматум отворио је крупна и болна питања. Суочили смо се са поразом не само са политиком актуелне власти према Косову и Метохији, већ са потпуним дебаклом њихове спољнополитичке реторике која се протеклих година и деценија ослањала искључиво на фаворизацију ЕУ као поузданог партнера и правог пријатеља који је ту да подржи све наше државне и националне интересе", казала је она.

Ђурђевић Стаменковски је упитала и шта се дешава са пет чланица Европске уније (Шпанијом, Словачком, Румунијом, Грчком и Кипром), које до сада нису признавале независност Косова.

"Поставља се питање да ли су они (актуелна власт) својом дипломатском борбом коју су назвали победоносном успели да доведу у питање подршку чак и једне Шпаније, која је гласала против апликације Косова током свих минулих догађаја и њихових захтева", упитала је председница Завеника.

Она је упитала и зашто се тај споразум још увек назива споразумом, ако се Србији прети увођењем санкција и најавила да ће се против тога борити "свим легалним и легитимним средствима", истичући да је то ултиматум, "први којем би Србија рекла да".

Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић навео је да НАДА, Двери, Заветници, Покрет за одбрану Косова и Метохије и Српска омладина за Космет представљају почетак "великог националног фронта за очување и одбрану Косова и Метохије у саставу Србије" и навео да је данашње окупљање почетак њихових заједничких активности.

"Није право питање шта су последице ако Србија не потпише немачко-француски предлог, већ је питање шта су последице ако га потпише, као што није право питање шта је решење за Косово и Метохију, већ је право питање шта није и не сме бити решење за Косово и Метохију, а то је управо потписивање овог предлога према коме ми престајемо да се противимо било каквом чланству лажне државе Косово у свим међународним организацијама, на првом месту у Уједињеним нацијама", казао је Обрадовић.

Према његовим речима, Косово није независно, њега не признаје "две трећине човечанства", више од половине светских држава, пет држава Европске уније и навео да је више од 80 одсто грађана против уласка у ЕУ ако је услов одрицање од Косова и Метохије.

"Ми смо данас овде да позовемо све народне посланике и целокупну јавност у Србији да заједнички одбацимо немачко-француски предлог који је прерастао у европски, амерички и НАТО предлог и ултиматум, да се Србија одрекне своје свете земље, што је за нас апсолутно неприхватљиво", рекао је председник Двери.