Јовановић: Прича око Косова још није завршена, то је рачун без крчмара

20. март 2023.
Јовановић: Прича око Косова још није завршена, то је рачун без крчмара

Председник Нове Демократске странке Србије и посланик коалиције НАДА у Скупштини Србије Милош Јовановић истакао је да је Александар Вучић данас „главни и једини извор нестабилности“.

Он је оценио да Вучић својом „антидржавном и антиуставном политиком“ води државу у „врло опасну фазу“.

„Овај споразум је супротан Уставу Србије. Вучић треба да прогура ову издају и признање сецесије наше јужне покрајине“, рекао је Јовановић и додао да је немачки канцелар Олаф Шолц рекао да се очекује од Србије да призна Косово.

„Александар Вучић јако добро зна шта ради и баш зато је затворио све медије и спроводи репресију јер зна да је ово противно Уставу. Наш одговор је да он (Вучић) мора да оде, а онда ћемо у неким нормалнијим околностима да говоримо шта треба да буде будућност Србије“, навео је још Јовановић и додао да европски предлог о Косову мора да се одбије.

Председник Нове Демократске странке Србије је истакао и како питање Косова „још није решено“.

„То је рачун без крчмара. Они (Запад) нам не би тражили да га признамо да је то решено и ово је последња фаза коју Александар Вучић хоће да заврши“, рекао је он.

Јовановић је додао да је једини легитиман начин да се реши политичка криза та да се распишу ванредни избори. „Вучић није добио мандат да усмено прихвата ово што је прихватао…“, додао је он.

Јовановић је у емисији за реторику Борка Стефановића рекао да је „готово пресликана напредњачка реторика“.

„Ко прича о рату? Рата неће бити“, одговорио је на оптужбе Стефановића и додао да ни „Западу сада не одговара сукоб на Косову“.

На наводе да овај споразум не предвиђа међусобно признање, Јовановић је навео да је ово пример „имплицитног признања“.

„Ви сте лагали народ, а то је да су ЕУ и Косово два одвојена колосека, ја сам причао да нису“, рекао је Јовановић Стефановићу и додао да док слуша заменика председника ССП-а „као да Миленко Јованов седи у тој столици“.

На питање да ли ће одговорити на позив Вучића да дођу на консултације, Јовановић је одговорио да сумња и да је „бесмислено да иду на консултације“. „Мислим да Вучић тражи саучеснике у овом кривичном делу“, закључио је Јовановић.