Промене на изборима да нестане партијска држава СНС

15. новембар 2023.
 Промене на изборима да нестане партијска држава СНС

БЕОГРАД – Један од лидера Српске коалиције НАДА Милош Јовановић изјавио је да су демографски параметри за Србију застрашујући и да се много људи исељава из земље због „партијске прћије“ коју је од државе направио СНС, и додао да су зато потребне корените промене на изборима.

Јовановић је на РТС-у у дебати „Реч на реч“ истакао да као нација годишње губимо 50,000 становника и да је данас просечна старост у Србији 43,8 година, што је повећање старости од годину и по дана између два пописа.

„Затворено је више од 250 школа, свако четврто село ће у наредних 15 година да замре. Годишње оде између 25 и 40 хиљада људи из земље. Људи иду зато што не желе партијску књижицу СНС да би добили посао у Дому здравља, не желе да скупљају капиларне гласове, не желе на силу да иду на контрамитинге власти“, навео је председник Новог ДСС-а.

Као мере за повећања наталитета Јовановић је навео материјалну помоћ и друштвену подршку рађању и породицама, као и акценат да финансијска помоћ буде усмерена ка првом и другом детету, јер је проблем родитеља да се одлуче да уопште имају децу.

„И трећа мера, и вероватно најважнија, мора да се створи једна идеолошко-културолошка матрица које ће фаворизовати породичне и традиционалне вредности“, додао је један од лидера коалиције НАДА.

Он је као позитиван модел економске помоћи поменуо мађарски модел за куповину некретнина за родитеље, где се бескаматни кредити дају и онда се отписује дуг сходно колико деце једна породица добије.

Председник Новог ДСС-а је посебно поменуо проблем лошег искуства жена приликом порођаја, које неки чак називају и „акушерским насиљем“.

„Треба више да едукујемо гинекологе и бабице и сестре да су жене тог дана посебно третирају као краљице.Из перспективе мушкарца то је најлепши дан у животу, док је из перспективе жене и леп, али и стресан дан“, истакао је он.

Он је додао и да би као помоћ мајкама требало променити организациону структуру на радном месту, где би требало инсистирати да жене могу да раде и да се брину о деци. „То је клизно радно време, прерасподела сатнице, рад од куће и све те ствари помажу родитељству“, додао је Јовановић.

На питање и усељавању и давању радних дозвола за мигранте, Јовановић је казао да коалиција НАДА никада неће подржати усељење и асимилацију миграната у Србију.