Vratiti obavezno služenje vojnog roka

NADA
24. Novembar 2021.
Vratiti obavezno služenje vojnog roka

Dr Miloš Jovanović, kandidat za predsednika Srbije ispred Srpske koalicije NADA koju čine POKS, DSS i 25 udruženja građana, izjavio je na tribini na Pravnom fakultetu u Beogradu da je apsolutno za uvođenje obaveznog služenja vojnog roka i da je to jedan od elemenata koji snaži odbrambene kapacitete i odbrambenu sposobnost jedne zemlje.

Jovanović je rekao da je prvi razlog za vraćanje obaveznog vojnog roka u Srbiji bezbednosno okruženje naše zemlje. 

„Mi smo vojno neutralna zemlja i kao takva nećemo biti član niti jednog vojnog saveza, što podrazumeva da možemo da se oslonimo samo na sebe, na sopstvene vojne kapacitete i na sopstvenu vojnu industriju. Takva pozicija je primerena, suštinski važna za ovaj narod i toliko u potpunosti odgovara našem slobodarskom duhu i istoriji“, izjavio je kandidat za predsednika ispred Srpske koalicije NADA.

On je izjavio da je Srbija okružena državama koje nam nisu naklonjene, onima koje grade svoje identitete na otklonu od srpstva, ali i da kao zemlja imamo ozbiljne probleme u vezi sa secesijom Kosova i Metohije, Raškoj oblasti ali i sa Republikom Srpskom, pa je zbog toga veoma važno da jačamo odbrambene sposobnosti.  

„Vraćanje obaveznog vojnog roka ima i sociološki značaj zbog jačanja veze između naroda i vojske. Vojska Srbije je stvorila modernu srpsku državu, uvek je uživala veliki ugled u srpskom društvu, i tu instituciju treba negovati i jačati. Bez vojnog roka oslabiće veza između naroda i vojske“, zaključio je dr Miloš Jovanović.