Јовановић за Политику: Редовни избори се тешко могу бојкотовати

Политика
04. јул 2019.
Јовановић за Политику: Редовни избори се тешко могу бојкотовати

1. Ваша два посланика већ дуже време нису виђени у Парламенту. Јесте ли у бојкоту и до када?

Јесмо, и сва је прилика да ћемо то бити до следећег скупштинског сазива.

2. Мислите ли да даљи бојкот Скупштине дела опозиције и даље има смисла, нарочито због предстојећих избора?

Наравно да има, јер је било важно показати незадовољство због непостојања политичког плурализма у јавној сфери, као и због непримереног функционисања Народне скупштине. И лично мислим да ту врсту бојкота не би требало прекидати док не изађемо поново на биралишта.

3. Када ћете донети одлуку да ли ћете изаћи на изборе и од чега конкретно то зависи? Да ли ћете се о евентуалном наступу или бојкоту избора договарати са опозицијом која је тренутно у бојкоту?

Одлуку ћемо донети онда када избори буду расписани, јер нам статут странке налаже да се Главни одборо о томе изјасни. Али, прилично је јасно да се избори тешко могу бојкотовати када долазе у редовном термину и за њих се спремамо. Наравно, до доношења коначне одлуке може много тога да се деси и ми ћемо помно пратити политичку ситуацију.

4. А. Шапић је био гост на недавном коктелу у вашој странци, а ваши функционери су виђени на пријему код М. Стаматовића у Чајетини. Да ли сте можда сада нешто ближе договору о предизборној коалицији ваше три странке, о којој се у јавности спекулише?

Били смо на Дану општине Чајетина јер смо тамо на власти у коалицији са Здравом Србијом Милана Стаматовића, а комуникација постоји и независно од тога јер имамо врло коректне односе како са њим, тако и са Александром Шапићем. Размењујемо идеје и разговарамо о политичкој ситуацији и на јесен ће се знати да ли ће се ићи самостално или приступили некој врсти укрупњавања сродних политичких странака.

5. Како коментаришете хуманитарну кризу у коју су доспели Срби с КиМ?

Ситуација на Косову и Метохији уопште узев, па самим тим и на северу, никако није добра за Србе, али је наведена ситуација добрим делом последица политике предаје КиМ албанским сецесионистима која се суштински у континуитету води од 2008. године. И независно од повремених тензија попут ове која је проузрокована таксама које су увеле сецесионистичке власти, једино право решење лежи у промени косовске политике и недвосмисленом афирмисању става да је Косово Србија, као и на конкретном раду да се територија јужне српске покрајине у потпуности поврати у уставноправни поредак Републике Србије. Када год и како год.