Свака идеја разграничења вид признавања Косова

ДСС инфо
21. јул 2020.
Свака идеја разграничења вид признавања Косова

Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић поновио је данас став ДСС да је једино могуће решење косовског питања реинтеграција јужне покрајине у уставно-правни поредак Србије.

Јовановић је на данашњој прес конференцији оценио да је обнова дијалога Београда и Приштине наставак процеса утемељеног на политичком континуитету из 2008. године са циљем предаје Косова и Метохије.

Он је додао да је министар спољних послова Ивица Дачић подгрејао идеју разграничења као могуће решење косовског питања и оценио да је свака идеја о промени граница само вид признавања тзв.независности Косова као сецесионистичке творевине.

Лидер ДСС је казао да је процес оживљавања бриселског дијалога довео до конкретизације идеје о стварању Покрета за одбрану КиМ, који је званично основан 14. јуна, а у чијем су стварању кључну улогу имали професори Милош Ковић и Часлав Копривица, који су се због тога, како је рекао, повукли из Политичког савета ДС,С.

Јовановић је казао да ангажман у Покрету за одбрану КиМ и у политичкој странци нису компатибилни и да су одлучили да се за исте циљеве боре са ”два различита колосека” и на два различита начина.

Ниједна странка, па ни ДСС, не може да се бави само једним питањем. Друго, свака странка може бити жртва политикантских напада, а не желимо да се такви напади рефлектују на нешто што је надстраначко, а то је борба за КиМ”, рекао је Јовановић.

Ковић је рекао да је ситуација око КиМ ”алармантна и опасна” и да је, иако у овом тренутку разграничење није на столу јер, како каже, Немачка ”води лопту”, питање шта ће бити у будућности.

”У овом тренутку, сматра Ковић, између разграничења и распарчавања Србије стоји само Немачка, једина западна сила која се томе супротставља, прецизније Ангела Меркел, али неће ни она вечно бити на тој позицији.

Копривица је казао да је ангажман Покрета тај да се заустави власт у наводној намери да се “преда” јужна покрајина.