Жртвама и историјским чињеницама Србија дугује институционалну осуду геноцида НДХ

Милош Јованоивћ
24. фебруар 2021.
Жртвама и историјским чињеницама Србија дугује институционалну осуду геноцида НДХ


Оцењујући да не постоји ни један оправдан разлог због којег геноцид извршен у Независној држави Хрватској не би био инститиционално осуђен, Демократска странка Србије ће поново поднети Народној скупштини предлог Резолуције о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата, који је у два наврата, 2016. и 2018. године већ упутила Скупштини.

Чињеница је да се злочину геноцида извршеног у НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима не поклања у Србији дужна  пажња, а да се у суседним државама на чијем тлу је геноцид извршен о њему не говори или се историја  фалсификује.


Демократска странка Србије је уверена да до помирења међу народима бивше Југославије, у овом случају српског и хрватског народа, као предуслова трајног мира и стабилности на нашим просторима, може да дође само уколико се историјске чињенице не фалсификују, жртве злочина геноцида не забораве, а злочинци не оправдавају.


Зато смо упорни у настојању да Народна скупштина донесе одговарајућу Резолуцију, а будући да у њој ДСС нема посланике остављамо на вољу народним посланицима садашњег сазива да је, као овлашћени предлагачи, предложе за расправу и одлучивање