Резолуција о Србији Европског парламента је неприхватљива

Милош Јованоивћ
26. март 2021.
Резолуција о Србији Европског парламента је неприхватљива

Резолуција о Србији коју је усвојио Европски парламент, неприхватљива је из два суштинска разлога: због тога што Србију третира као државу у чијем саставу није Косово и Метохија и што се инсистира на усаглашавању спољне политике Србије, односно политике одбране Србије са спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Чињеница да је Европски парламент одвојено разматрао и усвојио резолуције о Србији и о Косову, иако нема јединственог става држава чланица ЕУ о признавању сецесије јужне српске покрајине и да говори о процесу приступања Косова у ЕУ као независне државе, истичући да је „независност Косова неповратна“, већ је довољан разлог за оцену да је Декларација неприхватљива за Србију.


Други разлог лежи у чињеници да се од Србије захтева да следи у пракси параноидну политику ЕУ према Руској Федерацији и НР Кини и да се тиме умеша у геостратешке игре и сукобе најмоћнијих земаља света.


Поред наведеног, апсолутно је неприхватљива и оцена о Сребреници и наметање неистините тезе о такозваном "геноциду" као и позивање на брзо усвајање Закона о истополним заједницама.


Због тога, све остале оцене, о правосуђу, слободи медија, борби против корупције, регионалној сарадњи, економском напретку… губе на значају, без обзира на мањи или већи степен њихове основаности.


Из свега наведеног, најважније је међутим извући правилне закључке: први се односи на чињеницу да унутрашње проблеме земље треба и да решавамо унутар земље; други, да тежећи најбољим могућим односима са ЕУ, сачувамо рационалан и трезвен приступ који ће омогућити обострану корист и који ће сачувати, а не угрозити, националне интересе и достојанство Србије.