Уметници из БИГЗ-а морају имати свој простор

ДСС Београд
31. март 2021.
Уметници из БИГЗ-а морају имати свој простор

Вест о продаји зграде Београдског издавачко-графичког завода (БИГЗ-а) и директној последици тог чина на уметнике који су били корисници овог простора узбуркала је претходних дана и недеља културну сцену престонице и ширу јавност. Наиме, велики број уметника и независних уметничких колектива из различитих стваралачких области којима је ово био једини простор за стваралаштво сада остаје без основних услова за креативни рад. Самостални уметници чине најбројнији део креативне сцене а њихово осипање би имало трагичан епилог за духовну виталност нашег друштва.

Након протестног скупа одржаног испред зграде БИГЗ-а када је велики број представника ликовно-визуелне, музичке и филмске уметности затражио решење ове ситуације, заменик градоначелника Београда Горан Весић, уз образложење да Град нема надлежност будући да није био власник зграде, обећао је разговор са уметницима.

Градски одбор ДСС Београд овим путем жели да  подржи уметнике и позове на решавање проблема њихивог радног простора. Због тога предлажемо да се објекат у ул. Ђорђа Вајферта број 12, који је у власништву ЈП ПТТ Србије, а већ дужи низ година је напуштен, да на коришћење уметницима. Потребно је такође направити инвентар сличних објеката у граду који би могли постати простори за уметничко стваралаштво, чиме би се не само одговорило на легитимне захтеве уметника већ би се очувала и вредна индустријска архитектура српске престонице.