УСВАЈАЊЕ ПЛАНА ЗА НОВИ НОВОСАДСКИ МОСТ (ВИДЕО)

ДСС Нови Сад
19. јун 2021.
УСВАЈАЊЕ ПЛАНА ЗА НОВИ НОВОСАДСКИ МОСТ (ВИДЕО)

Бојан Радојевић, председник Одборничке групе ДСС у Скупштини Града Новог Сада, је поводом усвајања Плана генералне регулације моста у продужетку Булевара Европе изјавио да ДСС сматра „да је добро што се гради мост и да нико нормалан не може бити против градње моста, јер су мостови и у метафизичком и у практичном смислу неопходни.”

Овај мост ће бити веома добар, нарочито за грађане Новог Сада који станују са сремске стране Дунава, значајан за транзитни саобраћај и због измештања једног дела саобраћаја из градског језгра на нову саобраћајницу великог капацитета.

Са друге стране, изградња овог моста иде у правцу развоја новосадског концепта саобраћаја оријентисаног према аутомобилима што је напуштен концепт у градовима европског типа какав је и Нови Сад. ДСС се начелно не слаже са таквим развојем и сматра да је најважније за поправљање стања у саобраћају у Новом Саду побољшање јавног градског саобраћаја, јер једино јавни градски превоз може да брзо, квалитетно, ефикасно и еколошки транспортује велики број путника. Изградња новог моста ће посредно још више повећати моторизацију у Новом Саду и довести до још већих гужви.

Такође, постоје основане примедбе једног броја грађана Новог Сада да ће им изградња овакве саобраћајнице умањити квалитет живота, нарочито због изградње дугачког вијадукта, али и повећања буке и загађења, док ће се у другим деловима града ситуација поправити.

Добро је што ће највећи део средстава за мост доћи ван градског буџета, али велики новац из буџета Новог Сада ће бити потребан  за приступне саобраћајнице и комунално опремање околине будућег моста.

Имајући све ово у виду, свесни да ће већина изгласати овај предлог плана, са надом да ће мањкавости бити минимизоване приликом изградње самог моста, ми ћемо подржати мишљење дела грађана Новог Сада који се осећа угроженим, али и другог дела грађана Новог Сада којима ће се ситуација поправити, издвојићемо наше мишљење и гласати уздржано – закључио је Радојевић.

Он је још додао да је један део грађана новосадске општине који не живи близу мостова, осуђен да у 21. веку користи скеле за прелазак преко реке. Постоје две скеле узводно од Новог Сада, код Футога и Бегеча, и неопходно је у будућности тамо направити мостове на чему ће новосадска ДСС инсистирати у будућности.