Изградња хидролектране на реци Студеници угрожава манастир

НАДА
13. август 2021.
Изградња хидролектране на реци Студеници угрожава манастир

Коалиција НАДА (ПОКС, ДСС и 19 удружења грађана) подржава грађане који протестују против изградње мини хидроелектране на реци Студеници у близини Краљева.

- Изградњом мини хидроелектране би се довело у питање снабдевање пијаће воде становницима Студеничког краја, с обзиром да су и притоке попут Гокчанице, Брезанске реке, Бревине, већ у цевима и користе се као мини хидроелектране. Осим уништавања једне од најчистијих река у Србији, изградња ове хидроцентрале, озбиљно би угрозила и манастир Студеницу, који представља један од центара духовности и нашег националног идентитета - изјавио је председник ДСС, др Милош Јовановић.

- Još пре 40-ак година се одустало од изградње хидроелектране на Студеници јер су стручњаци проценили да би то довело до појаве влаге која би уништила фреске и иконе манастира које су од непроцењиве вредности. Поражавајуће је да један од наших најстаријих манастира који је и УНЕСКО ставио на листу светске културне баштине морамо да бранимо од себе самих - изјавио је председник ПОКС, Жика Гојковић.