Војвођани на даљински управљач

Вечерње новости
07. септембар 2021.
Војвођани на даљински управљач

НЕ ЧУДИ др Бранислава Ристивојевића, декана Правног факултета у Новом Саду и посланика у актуелном сазиву Скупштине АП Војводине, недавна иницијатива председника ЛСВ Ненада Чанка и Александра Оџића из Војвођанске партије да се на попису идуће године грађанима Војводине омогући по први пут рубрика у којој би могли да се националмо изјашњавају као Војвођани.

Штавише, овај искусни правник и политичар који је са члановима посланичке групе ДСС издејствовао да Уставни суд Србије 2012. године врати на дораду Статут који је заправо био „устав на мала врата“, а омогућавао је покрајини надлежности које су је удаљавале од матице Србије, иницијативу о „војвођанској нацији“ ставља у контекст актуелног Инцковог закона у БиХ којим се кажњава ратни злочин,затим проблеме у Црној Гори у вези са хиротонисањем митрополита СПЦ Јоаникија, повећан број напада на Србе и њихову децу на Косову и Метохији…

- Чини ми се да се светски креатори наших живота, како ова ковид-криза ипак лагано креће силазном путањом, а непроглашено ванредно стање у целом свету лагано нестаје, враћају се својим изворним циљевима.Неспорно је да они нас, овако или онако, желе да приволе да се сами сагласимо са независношћу Косова. Један од начина је да се отвори више фронтова и да се Србији у тим преговорима, побочним политичким акцијама, отежа положај и да се сами сагласимо са самопроглашеном независношћу КиМ - истиче Ристивојевић.

- Људе који су сада носиоци иницијативе о „војвођанској нацији“ доживљавам као Војвођане на даљински управљач. Јер, Ненад Чанак је Војвођанин по професији, а не по пореклу ни по опредељењу. Он је Војвођанин када му то одговара или када они који њиме управљају, то од њега траже. Како је могуће да је његова странка већ други мандат у локалној власти са СНС у Новом Саду где је добио као награду управљање неким јавним предузећима и да се све то време није ниједном сетио да буде „Војвођанин“.Онда се, одједном, после своје недавне тзв. дипломатске турнеје по региону присети да је аутономаш и тражи војвођанску нацију на идућем попису.

* Да ли би на предстојећим изборима ова иницијатива о покушају наметања „војвођанске нације“ могла да повећа шансу аутономашких партија да лакше пређу цензус?

- Не верујем у то. Тим својим понашањем аутономашка опција је саму себе компромитовала јер њихови бирачи или они који би се, евентуално, на попису изјаснили као „Војвођани“ разочарани су када виде такво недоследно понашање.Не гласају они за те странке да би после избора добили једно или два градска предузећа на руковођење. Та опција је већ дужи низ година прилично слаба и прилично тавори. Све док се овакви политичари на даљински управљач, на овај начин баве том аутономашком опцијом, то је за Србију чак и добро.

* Ипак, на попису 2011.године укупно 17.558 људи изразило је своју националну припадност у рубрици „остали“ док иницијатори „војвођанске нације“ тврде да се њих 20.000 изјаснило као „Војвођани/ке“?

- Наш Устав гарантује слободу мишљења и савести, свако може да се изјасни онако како се осећа.Имате људе који воле да се изјашњавају као Ескими, Јоги летачи, Џедај витезови...Свако може да изрази своје опредељење, али не треба то ником да намеће.

* Очекујете ли да ће иницијатива о „војвођанској нацији“ уз разумевање министарке Чомић допрети до тачке да се тим поводом измени закон о попису?

- Не верујем да ће због ове иницијативе бити мењан закон о попису, али очекујем да се неко из Владе Србије огласи тим поводом, рецимо председница Брнабић која ју је изабрала.

* Како тумачите оцену из аутономашког табора да би подизање споменика настајању Војводине у Новом Саду било наметање Војводини српског карактера „што она никада није била“?

- То се може тумачити само као замена теза. Свако ко је макар повремено листао историју из тог периода зна да су Срби у Сремским Карловцима на Мајској скупштини 1848. прогласили „Војводство Србију“, односно „Српску Војводовину.“ Регионални идентитет никада није био замишљен као замена српском идентитету. У моменту присаједињења Србији делова Аустроугарске, били смо релативна већина,представљали смо трећину становништва на том простору који се данас зове Војводина. Чак ни 1918.године адвокату Дуди Бошковићу из Панчева који је водио аутономашку опцију на првим изборима после Првог светског рата није падало на памет да себе зове Војвођанином у националном смислу.

* Да ли је комунистичка идеологија највише заслужна за подстицање вештачког војвођанског националног идентитета?

- На Конгресу КПЈ у Дрездену било је, између осталог, зацртано да Србију, не само као земљу већ и као национални корпус, треба разбити стварањем или надоградњом регионалних идентитета у нације.Тај модел, видели смо, успео је у Црној Гори и сада имате тамо близу 40 одсто људи који себе национално доживљавају као Црногорце.

* Очекујете ли и иницијативу из аутономашких редова за стварањем „војвођанског језика“?

- Још деведесетих, док сам био студент, Миле Исаков је издавао лист који се, мислим, звао „Мали аутономаш“. Ту су објављиване вести из њиховог политичког живота а последња страница била је посвећена фотомонтажама типа војвођанска армија у мировној мисији у Анголи, затим речник војвођанског језика у којем су доминирали германизми. Војвођански језик не постоји, то знају лингвисти, али не значи да се таква аутономашка иницијатива неће појавити.

* Каква је моћ лингвиста ако не буду ни консултовани као у случају Закона о родној равноправности, који такође промовише министарка Чомић?

- Зачуђен сам најпре да је госпођа Чомић изабрана на тако одговорно министарско место. Познајем је, нека се не увреди, она је пропали асистент са Факултета природних наука у Новом Саду. Колега Орловић и ја смо заједно дуго читали тај закон о родној равноправности и закључили смо да он за циљ има увођење другог службеног језика у Србији. У разговору са колегама којима је језикословље ужа струка, дошли смо до таквог закључка. Сврха језика је поуздана, недвосмислена и јасна комуникација,а ово је анти језик у односу не само на српски него на све језике. Из овога не може да се изроди ни џедајски ,а ни војвођански језик.

 

Др Бранислав Ристивојевић, посланик у АПВ и декан Правног факултета у Новом Саду