Милош Јовановић: Природно је почети кампању седам месеци пре избора

Данас; ФОТО: Божана Павлица
18. септембар 2021.
Милош Јовановић: Природно је почети кампању седам месеци пре избора

До избора је остало нешто мање од седам месеци и било је сасвим природно започети политичку кампању. Нарочито ако имате јасан програм и визију Србије као и кандидате за одговорне функције, укључујући и ону највишу. А све то коалиција НАДА има.

То поручује у разговору за Данас Милош Јовановић, лидер Демократске странке Србије, упитан зашто је одлучио да већ сада јавно истакне своју кандидатуру за председничке изборе.

Јовановић ће у тој „трци“, подсетимо, учествовати као представник коалиције НАДА (Национално-демократска алтернатива), коју чине ДСС и ПОКС (Покрет обнове краљевине Србије).

Како коментаришете тврдње појединих аналитичара да тиме што сте Већ сада обелоданили кандидатуру за председничке изборе коалиција НАДА „бустује“ кампању за парламентарне изборе?

– До избора је остало нешто мање од седам месеци и било је сасвим природно започети политичку кампању. Нарочито ако имате јасан програм и визију Србије као и кандидате за одговорне функције, укључујући и ону највишу. А све то коалиција НАДА има. И не ради се ни о каквој посебној тактици нити о некаквим политичким калкулацијама. Излазимо на свим нивоима са  вољом да допремо до највећег броја грађана и придобијемо њихово поверење. Хоћемо да преузмемо одговорност за вођење државних послова и немамо разлога то да кријемо. Тим пре што мислимо да је Србији заиста потребна једна национално одговорна власт али и власт  која ће истовремено у потпуности бити привржена демократским начелима и правној држави. Уверени смо и  да је Србији потребан председник који ће хтети и умети да окупља људе око општег интереса а не председник који ће делити грађане и непрестано уносити тензије и раздор у српско друштво. И добро је да грађани имају избор јер на крају ипак они одлучују коме дају поверење а коме не. Нема фаталности, ни у животу ни у политици. Само постоји спремност на борбу.

Очекујете ли да ће у скорије време бити потписан споразум власти и странака о унапређењу изборних услова, у дијалогу који се води без посредовања Европског парламента, а чији сте и сами учесник?

– Верујем да ћемо доћи до завршног документа у наредне две недеље. Неће ту бити неких епохалних помака али ће се ствари донекле побољшати. Да ли смо тиме дошли до одговарајућих демократских стандарда и да ли су тиме изборни услови постали идеални – наравно да нису. Већи део проблема не лежи заправо у изменама постојећих закона већ у њиховој примени и чињеници да ствари неће суштински боље функционисати док не променимо начин на који политичке странке функционишу у Србији. А то се може постићи само изменом изборног система и отварањем могућности да грађани коначно своје представнике бирају по имену и презимену. Само онда када одборник или посланик не буде искључиво дуговао свој мандат странци већ и свом имену и презимену, знању, поштењу и личној  биографији – само тада ће се разбити компактност политичких странака  и њихово строго хијерархијско устројство. Само тада ће бити много више конкуренције у политичким организацијама и само тада председник странке неће бити сматран божанством. Са на тај начин разуђеном снагом и слабљењем унутрашње хијерархије, политичке организације више неће бити у могућности да врше малигни утицај какав данас имају у јавној сфери – од страначког запошљавања и негативне селекције кадрова до утицаја на медије, правосуђе и разне финансијске токове. Уз одређене мере децентрализације, које су такође део приоритета коалиције НАДА, створиће се коначно услови да Србија продише у сваком погледу.

Како коментаришете предлоге европарламентараца за побољшање „климе“ за изборе а како гледате на сугестије које је упутио део такозване „проевропске опозиције“?

– За мене је тужно и понижавајуће што је уопште било ко позивао странце да решавају наше проблеме. При свему томе, показан је и приличан аматеризам да не кажем нешто горе у погледу очекивања од европских парламентараца. Потребно је да заиста ништа не знате о стварној моћи Европског парламента у данашњој институционалној архитектури Европске уније да бисте очекивали нешто од три полу-анонимна посланика истог. Да не буде забуне, немам лично ништа против дотичне госпође и господе већ је једноставно чињеница – мени свакако позната –  да су безмало сви посланици Европског Парламента анонимне или у најбољу руку полу-анонимне личности у сопственим земљама. А о томе да је било илузорно очекивати било какав озбиљнији резултат у смислу притиска на ову власт у ситуацији када Александар Вучић већ годинама лично комуницира са једном Ангелом Меркел или Емануелом Макроном, и у ситуацији када се реализују многи крупни инфраструктурни пројекти у сарадњи са неким од тих великих земаља, боље и да не говорим. Очигледно је да део српских политичких елита са пуно талента увек нађе начин да понизи и земљу и себе. И ви ме поврх свега питате како на све то гледам… Боље да не гледам јер све то заправо показује један невероватан недостатак знања, образовања и елементарне логике код највећег дела српских политичара. Показује једну врсту духовног провинцијализма који не може да нас одведе далеко као политичку заједницу и нацију. Ништа више, ништа мање.

Верујете ли да ће на крају цела опозиција учествовати у „изборној трци“?

– Свако ће радити како сматра да је исправно. Немам обичај да гледам преко плота.

Како гледате на недавни „еколошки устанак“ у Београду, да ли су захтеви демонстраната оправдани?

– Нисам био у ситуацији да испратим догађај и нисам чуо шта је речено јер смо и сами припремали наш скуп у Новом Саду. Заштита животне средине је истински важна тема и утолико ми је као грађанину драго што се о тим проблемима данас гласније прича него икада пре. И ја, као и моја породица, удишем „свежи“ београдски ваздух, пијем исту воду као и сви и на српским путевима виђам свакаквог ђубрета поред пута. И добро је притискати сваку власт са овим темама а у крајњем случају, не видим ништа лоше ни да се уђе у политичку борбу са инсистирањем на питањима који се тичу заштите животне средине. А колико су људи који су све то организовали озбиљни, поштени, стручни, искрени и да ли имају неку скривену намеру или не, то су питања на која заиста не могу да одговорим.

Коалиција НАДА већ увелико обилази Србију. Какви су Ваши утисци о сусретима са народом?

– Ми наилазимо на јако добре реакције али бих слагао када бих вам рекао да није потребно много, много труда и рада како би се надоместила подређена позиција коју сви ми, који нисмо део власти, имамо у односу на режимску машинерију.

„Замрзнути конфликт“ ће потрајати 

Познато је да се залажете за „замрзнути конфликт“ када је реч о Косову. Како коментаришете актуелну фазу Бриселског дијалога?

– Не залажем се ја за замрзнути конфликт већ ми јесмо у замрзнутом конфликту, односно у ситуацији у којој нема рата али нема ни коначног политичког решења – и та чињеница се неће ускоро променити. Ваљда је свима јасно да у Србији никада нико неће прихватити сецесију наше јуже покрајине као што је јасно да за сада нису испуњени потребни услови за реинтеграцију Косова и Метохије у пуни уставно-правни поредак Републике Србије. Зато је потребно радити на испуњењу тих услова што захтева озбиљну и дугорочну државну стратегију. Захтева и промене у међународном систему чија брзина не зависи од нас. Треба остати истрајан и јачати земљу у сваком погледу. Уосталом, такве кризе се нигде нису решавале преко ноћи па неће ни ова наша косовска.