Милош Јовановић за Ало: Или ћемо сви завршити у ријалитију или ће се нешто променити

Ало; ФОТО: Деја Бриза
26. септембар 2021.
Милош Јовановић за Ало: Или ћемо сви завршити у ријалитију или ће се нешто променити

Један је од ретких на политичкој сцени који уме да похвали подједнако као и да искритикује оне који нису његови политички истомишљеници. Милош Јовановић, лидер ДСС-а, председнички кандидат коалиције НАДА, за Ало! је говорио о многим актуелним политичким темама.

Како коментаришете актуелна дешавања на Јарињу?

- То је последица политике која се води од 2008. када су сецесионисти формализовали сецесију кроз једнострано проглашење независности. Ми имамо државну политику која је била, не могу рећи благонаклона, јер би то било претерано, али није довољном оштрином реаговала на тај акт. Трасиран је од тада погрешан пут, који је наставио и СНС и крунисан је Бриселским споразумом 2013. Имамо последице техничког дијалога који је водио Борко Стефановић 2011. године, па је то разрађено 2016. Сад смо ту где јесмо, али треба искакати из тог колосека и враћати се на нормативне документе који и дан-данас говоре шта је Косово и на снази су, попут Резолуције 1244. Морамо на терену да радимо све да бисмо одржали српски народ доле. Свестан сам ја да је то много тешко. Али мислим да ћемо доћи поново у ситуацију да изградимо Свете Архангеле у Призрену.

Зашто сте одлучили да се кандидујете за председника?

- Зато што сам спреман. Нисам дошао на политичку сцену да статирам, већ да се борим за поверење грађана. Мислим да је то сјајна прилика да се политика врати у политику. Треба осим бољих услова живота понудити и једну врсту историјског промишљања. Ми имамо једну складну коалицију, јасан програм, имамо шта да понудимо

За шта ћете се залагати?

- Морамо да се изборимо с чињеницом да је партијска књижица постала најважнији документ. То је понижавајуће за грађане. Треба урушити снагу странака, да оне не могу да функционишу као страначке војске које тлаче народ, контролишу финансијске токове, медије, имају утицај на правосуђе итд. Када се буде гласало за човека по имену и презимену, онда неће бити челичне шапе владајућих странака које су стављене на државу. Друга ствар против које ћемо се борити је корупција, да изменама и допунама Закона о пореклу имовине побољшамо тај закон. Немогуће је да данас неки министар са платом од стотинак хиљада динара носи сатове и одела која ми видимо. А имамо и ситнију корупцију, која утиче на менталитет. Трећи битан фактор је децентрализација ове земље. Не сме цела Србија да буде Београд

Политика се у Србији највише свела на препуцавање власти и опозиције. Како смо дошли до тога?

- Пет година се причају махом бесмислице. Ја дуго нисам чуо да је неко питао некога шта је ваш програм. Сви смо неодговорни. То је утицај и епохе, ријалити програма... Лакше је донети камен у Скупштину, некога опсовати, то вам појачава препознатљивост, али мислим да је то глупо. Политика је озбиљна и племенита ствар. Или ћемо сви завршити у ријалитију, да будемо једна врста треш државе, или ћемо нешто променити.

Шта замерате власти, а шта опозицији?

- Не бавим се опозицијом, јер не само што сам и сам опозиције, него што она нема одговорност. Њима недостаје доследност и поштење и ту бих стао. Када је у питању власт, моја највећа замерка, и то баш зато што мислим да раде неке добре ствари, јесте бахатост. Она је највише присутна на локалу. Смета ми кад нико не одговара за лажну диплому. И данас ми смета рушење у Савамали. Не зато што ће нестанак два објекта променити судбину Србије, већ што је то урађено каубојски. Понекад је проблематичан и тон председника. Скоро сам гледао говор испред споменика Стефану Немањи за Дан јединства. Био је то добар говор, до тренутка када је морао да убаци опозицију.

Шта бисте похвалили?

- Отишао сам на трећу дозу вакцине, питали су ме коју желим. То нема у Француско -, да не само да имате вакцине, него и да бирате коју желите. И ковид болнице су одличан резултат

Познати сте као редак политичар који не користи Твитер. Да ли можемо да очекујемо да се то промени?

- Немам Твитер, нити ћу га имати, на велико незадовољство омладинаца у својој странци. Не покушавам да од себе и политике правим циркус. Твитер је кафана на отвореном. Ви треба да комуницирате с неким за кога не знате ни ко је, ни шта зна, ни са којих позиција говори. Кратка је форма која по дефиницији носи неопходност да будете довитљиви, духовити, скандалозни како би вас људи „запратили“, а ту се некад губи суштина

Односи с комшијама су јако напети. Хрвати нас свакодневно нападају, у Црној Гори је врло напета ситуација. Да ли видите да то може да се промени у будућности?

- Неко је рекао једну реченицу, која, иако је груба, потпуно је тачна: „Нико не може да мрзи Србе више од Срба.“ Ја не могу да утичем на то што има пуно Хрвата који су заправо Срби. Ја мислим да и актуелни председник Хрватске спада у ту категорију. Не могу да утичем на то да су малтене сви муслимани у овим крајевима били православци. Не могу да променим чињеницу да је црногорски народ историјски везан за српство. Како ми некоме да објаснимо да је Његош то што јесте, да је СПЦ то што јесте и да смо ми исти народ. А пошто то неће да чују, онда пљују по свему томе. То је психолошки проблем, не за нас, него за њих. На нама је да будемо помирљиви, али до оне тачке која не угрожава наше достојанство и истину.

У Србији имамо један део елите која је настројена антисрпски. Где нас то води?

- Елита нам је подељена и затрована деценијама антинационалних идеологија. Имамо остатке југословенштине, комунизма... Имамо оне који се малтене стиде што су Срби. То ће нестајати полако. Када тај део елите оде, неће бити никога да их замени јер је народ у Србији здравији него српска елита.

Да ли Србија треба да иде у Европску унију?

- Ја имам резерву према томе, зато што је ЕУ у озбиљној кризи. Показала је да је неефикасна, колико је одсуство солидарности унутар ЕУ, и да је, суштински, када је у питању супстанца, празан пројекат. То је једна шерпа која одзвања.

Да ли бисте се као председник залагали за то да се ЛГБТ популацији дозволи склапање бракова?

- Бракови и усвајање деце апсолутно не. А многа друга права да. Када имате пар који живи заједно, ту је питање наслеђа, посета у болници, и такве ствари треба решити. Али то је једно питање. А питање деце и брака је друштвено питање. То је додатна разградња оквира. То деконструише крвно сродство које је цивилизацијска тековина, тако се потпуно разграђује идеја колективне вредности. То није добар пут за човечанство.

Али свима је јасно да у Србији већ постоје хомосексуалне породице. Зашто им не дати права која имају сви други?

- Ту грешите. Нема нико право на дете. Ако нешто постоји, постоји право детета. Такве ствари могу да доводе до страшних фрустрација те деце, када имају на пример 15 година и када желе да знају ко су им биолошки родитељи, и онда наступа фрустрација јер не могу то да сазнају пошто је донор анониман. Много смо се заиграли људским животима као цивилизација. Нека се они љубе целе ноћи у кревету. Ако неко успе да затрудни, немам проблем с тим.

Да имате чаробни штапић, шта бисте моментално променили у Србији?

- Набавио бих нам нуклеарну бомбу. Зато што је то полиса осигурања за вијек и вјекова. Да будете своји на својем, да не размишљате да ли ће бити рата за 10, 15 година, већ да се посветите јачању културе, прављењу базена, изградњи путева, да живимо десет пута боље него Швајцарска.