Одлучна акција уместо молби и апела

Милош Јовановић
13. октобар 2021.
Одлучна акција уместо молби и апела

Данашње насиље у Северној Митровици и Звечану, употреба ватреног оружја oд стране такозване полиције сецесионистичког Косова и тешко рањавање једног од оних који су се окупили да би мирно бранили свој град од упада сепатратистичких снага, наставак је погрома, у циљу коначног етничког чишћења. Само у овој години извршено је преко стотину некажњених напада на Србе и њихову имовину. 

Западни део међународне заједнице сулудој фашистоидној политици Аљбина Куртија није поставила никакве препреке, а ћутање и неактивност указују да та политика заправо има њену подршку. Свима мора бити јасно да таква политика несумњиво може довести до ескалације сукоба и отпочињања рата. 

Србија наравно може и треба да буде уздржана док КФОР обавља своју дужност чувања реда, мира и безбедности грађана на КиМ. Србија међутим не може и не сме да буде уздржана у околностима када он те обавезе не испуњава. Ако КФОР  није способан или вољан да заведе ред и мир на северу Косова и Метохије и заштити Србе од прогона, онда ту обавезу има држава Србија која то мора учинити, уз јасну најаву свим међународним организацијама.

Коначно, Аљбин Курти мора да схвати да је време ефикасних једностраних акција неповратно прошло и да не може насилно наметати сецесију коју не признаје и не прихвата не само Србија већ и половина земаља света које у демографском и географском смислу чине већину планете.