Јовановић: Србија може да има бољег председника

ТАНЈУГ
21. октобар 2021.
Јовановић: Србија може да има бољег председника

Лидер Демократске странке Србије Милош Јовановић, кандидат коалиције Нада за будуће председничке изборе, сматра да је Србији неопходан шеф државе који ће умети да сабира, а не да уноси раздор међу људе, а себе види као човека који ту функцију и одговорност може да носи боље него што се она данас носи.

"Осим што треба да има одређено образовање и знање, и енергију да се бави послом који је захтеван, потребан је председник који ће умети да сабира и који неће делити народ, који ће имати националне одговоре на најважнија питања, а који је довољно демократичан и схвата да се без правне државе не може”, рекао је Јовановић за Танјуг.

На питање да ли себе види као човека који може помирити подељено друштво и такозване две Србије, имајући у виду да, с једне стране Бошко Обрадовић говори да само патриота може да победи актуелног председника, док други део опозиције трага за заједничким кандидатом, Јовановић каже да не може да говори о себи на тај начин.

“Мислим да је то моја мана, али ја не могу да причам о себи на тај начин. О мени говори моја биографија и моја доследност, а на грађанима је да одлуче. Увек ми је било занимљиво када кандидати сами за себе говоре да су најбољи. Ја могу да мислим да сам најбољи, и апсолутно сам спреман да вршим ту функцију, иначе се не бих ни кандидовао, али да сад самог себе хвалим, нити је васпитано, нити је елегантно, нити ће то нешто променити”, рекао је Јовановић.

Сматра, каже, да Србија може да има бољег председника и да тај посао може да ради боље, односно, како објашњава, сматра да функцију и одговорност може да носи боље него што се она данас носи.

На питање у коме види конкуренцију, Јовановић каже да кандидате не гледа као конкуренцију већ се искључиво обраћања грађанима.

“Не мислим да треба да опањкавам или критикујем конкуренцију. Немам конуренцију, тражим подршку од грађана Србије, њима се обраћам. Не бавим се тиме ко је све кандидат. Када је Александар Поповић био кандидат у име ДСС 2017.године добијао је позив од неких из опозиције који су га молили да се повуче што је мени испод части.

Небитно је ко га је звао, али је невитешки и недостојанствено”, оценио је Јовановић.

Како каже, никада се није бавио прљавим кампањама, већ је, додаје, понекада морао и то када претерају да одговара на неке критике које не стоје.

Према Јовановићевим речима, када је реч о републичким изборима, за сада није у оптицају да се прошири коалиција ДСС и ПОКС, јер, како објашњава, мало је поузданих људи на политичкој сцени.

“Ми се сви знамо, мање или више добро. И знамо ко је за шта способан и ко држи реч и кога треба држати за рогове. Ми када дамо реч то је тако. Нажалост, нисам наишао на велики број људи који су позудани и који нешто кажу то се и деси. Све је то саздано од пластелина и када је у питању реч и када су у питању програми. Ја бих волео да није тако”, рекао је Јовановић.

Он је додао да је ДСС са ПОКС-ом има братски однос.

“Али, начелно у моралном и интелектуалном смислу фали квалитетних људи на политичкој сцени. То је датост на коју не могу да утичем и онда пливате најбоље што можете. Једино могу да позовем да се што више људи бави политиком”, рекао је Јовановић.

На питање да је он извршна власт на који начин би решавао економску кризу, поскупљења, али и здравствену кризу узроковану корона вирусом, Јовановић каже да нема чаровбног штапића и да је, када се говори о економији, најважнија ствар изборити се са корупцијом.

“По свим подацима нас корупција кошта неколико процената БДП-а годишње. Одлив јавних средстава у привате џепове, недовољно добро управљање јавним финансијама на средњем и нижем плану. То нас кошта огроман новац и уопште одсуство реда”, објаснио је Јовановић.

Како каже, оно што може јесте давање првенства српском капиталу.

“Ми много плаћамо стране инвеститоре, а ниједна се земља није развила на страним инвестицијама. Мислим да праксу давања озбиљних субвенција и низ других бенефиција морамо да преформулишемо И да јачамо наш крупни капитал”, рекао је Јовановић.

Што се тиче здравстбене кризе, верујем да ће она проћи до избора, јер, како закључује, власт је одлучила, иако не каже јавно, да прокужи популацију.

“Нисам сигуиран да је то потпуно одговорна политика. Између не чинити ништа и затворити све постоје одређене мере које могу бити ефикасне”, рекао је Јовановић.

Каже да се он не залаже за обавезну вакцинацију, иако је он прими о и трећу дозу вакцине.

“Мислим да је то одговорно и да треба веровати људима који су се за то школовали, али с друге стране пошто се ипак ради о вакцинама чије ефкете до краја не знамо могу да разумем и људе који то виде као потенцијални ризик и не желе да га преузму и сматрају да ће се између те две ствари лакше се изборити са короном. Нисам од тих, али могу да разумем”, рекао је Јовановић.

Када је реч о упаду јединица РОСУ на север Косова, Јовановић оцењује да је то последица политике која се води још од 2008. године и да је, каже, “ђаво дошао по своје”.

“Реакција власти је била релативно одговорна и примерена, али с друге стране показује да смо били у праву да у неком тренутку треба изаћи из тог колосека који неумитно води ка признавању и заокруживању независности на целој територији”, оценио је Јовановић.

Како каже, зна да није лако окренути држвни брод са курса политике која се води још из времена ДС, али се нада да ће сада покушати.

“Ја се надам да хоће, али не могу са пуним уверењем то да кажем”, закључио је Јовановић.