106 година од како је од јуначких рана преминуо мајор Српске војске и четнички војвода Војислав Воја Танкосић

Удружење Воја Танкосић
03. новембар 2021.
106 година од како је од јуначких рана преминуо мајор Српске војске и четнички војвода Војислав Воја Танкосић

   Данас се навршило 106 година од како је од јуначких рана преминуо мајор Српске војске и четнички војвода Војислав Воја Танкосић. Демократска странка Србије, Покрет обнове Краљевине Србије и Удружење грађана „Воја Танкосић“ данас су у Рукладама, родном селу Војислава Танкосића, одали почаст овом славном јунаку присуствујући помену и положивши венац.

   Окупљеним поштоваоцима лика и дела почившег војводе испред Демократске странке Србије, Покрета обнове Краљевине Србије и УГ „Воја Танкосић“ обратила се и Јулијана Марић, која је овом приликом истакла:

   „Војвода Војислав Танкосић био је један од највећих јунака у српској историји. Погинуо је у 35 години живота као верник Србије и смрти.

   Онај, који је започео Први балкански рат отпочевши битку на Марадарама и ослободилац Косова био је бескомпромисни борац за истину и правду. Идеал у који је веровао и за који је живео била је стабилна, јака и у односу на велике силе економски и војно неутрална Србија, суверена, уставотворна и државотворна, Србија која чува своје територије и штити свој народ. За Војислава Танкосића није постојао лични интерс и ништа није било прече од добра државе и народа.

   Војвода Танкосић нема споменик ни у једном граду у Србији. Ниједан трг не носи његово име. Улице које су назване по њему су у забаченим деловима градова у којима постоје. Комунистичка власт је учинила све да се лик и велико дело војводе Танкосића забораве, а деца те исте власти и заговорници друге Србије и данас чине све да се ово светло име не отрнге од заборава да би се затрле српска истина, традиција и права историја, али то нећемо дозволити.“