Промена инвеститора не решава водоснабдевање Зрењанина

ДСС Зрењанин
09. новембар 2021.
Промена инвеститора не решава водоснабдевање Зрењанина

Ова Влада неће решити зрењанински вишедеценијски проблем с водом јер га је немогуће решити на исти начин, само променом инвеститора, наводи ГО ДСС Зрењанин поводом најаве премијерке Ане Брнабић да се преговара са потенцијалним купцем фабрике воде у овом граду.

Суштински је важно, а то се намерно превиђа, да будућа Фабрика буде под јавном контролом, као и свуда, да већински буде у власништву државе или града, кажу у ДСС и подсећају да се партнер не тражи погодбом, већ међународним јавним тендером.

“Држава је дала велики новац и поклонила у Зрењанину 100 хектара приватној фирми Линглонг, као и преко 80 милиона евра иако је процена да се то улагање не може вратити ни за 15 година. Потреба за водом ове индустрије биће преко петине садашње потрошње Зрењанина. Питамо, одакле“, каже члан ДСС Борислав Гађански.

Како наводи, да је благовремено и мање од датог новца одвојено за решавање водоснабдевања, данас би у Зрењанину грађани пили воду са чесме.

Овако, у јануару ће бити пуних 18 година од забране употребе воде из градског водовода за пиће и припремање хране, поручује зрењанински ДСС и подсећа да је читав пројекат са приватним конзорцијумом настао је у „кухињи“ владајуће странке.

Градска скупштина је почетком 2015. изгласала Одлуку противну Закону о комуналним делатностима.

Све градске стручне службе и одговорни секретари скупштине и већа, прећутали да је она незаконита.

Ни надлежно Министарство за државну управу и локалну самоуправу није поништило овако донету одлуку.

Напротив, чекало се да Фабрика најави пробни рад и онда је на предлог Владе, са премијерком Аном Брнабић, децембра 2018. године, измењен поменути Закон и укинута одредба која је налагала да снабдевање и пречишавање могу обављати само фирме у већинском власништву државе или локалне самоуправе.