Вратити обавезно служење војног рока

НАДА
24. новембар 2021.
Вратити обавезно служење војног рока

Др Милош Јовановић, кандидат за председника Србије испред Српске коалиције НАДА коју чине ПОКС, ДСС и 25 удружења грађана, изјавио је на трибини на Правном факултету у Београду да је апсолутно за увођење обавезног служења војног рока и да је то један од елемената који снажи одбрамбене капацитете и одбрамбену способност једне земље.

Јовановић је рекао да је први разлог за враћање обавезног војног рока у Србији безбедносно окружење наше земље. 

„Ми смо војно неутрална земља и као таква нећемо бити члан нити једног војног савеза, што подразумева да можемо да се ослонимо само на себе, на сопствене војне капацитете и на сопствену војну индустрију. Таква позиција је примерена, суштински важна за овај народ и толико у потпуности одговара нашем слободарском духу и историји“, изјавио је кандидат за председника испред Српске коалиције НАДА.

Он је изјавио да је Србија окружена државама које нам нису наклоњене, онима које граде своје идентитете на отклону од српства, али и да као земља имамо озбиљне проблеме у вези са сецесијом Косова и Метохије, Рашкој области али и са Републиком Српском, па је због тога веома важно да јачамо одбрамбене способности.  

„Враћање обавезног војног рока има и социолошки значај због јачања везе између народа и војске. Војска Србије је створила модерну српску државу, увек је уживала велики углед у српском друштву, и ту институцију треба неговати и јачати. Без војног рока ослабиће веза између народа и војске“, закључио је др Милош Јовановић.