Јовановић за Новости: ЕУ је у озбиљној, животној кризи

Вечерње новости; ФОТО: Танјуг
29. новембар 2021.
Јовановић за Новости: ЕУ је у озбиљној, животној кризи

НА Србију ће и даље бити притисака, посебно када је реч о Косову и Метохији и Републици Српској

Али међународне околности су се битно измениле и одавно више нисмо у првој послехладноратовској деценији, када су САД биле једини шериф на међународној сцени.

Успон Кине је незаустављив, Русија је оснажила своје присуство у међународним односима а ЕУ је у озбиљној, животној, кризи. Све нам то као земљи отвара маневарски простор да се лакше изборимо са притисцима и да водимо политику суверене и независне државе која је у пуном складу са нашом слободарском традицијом.

Овако Милош Јовановић, лидер ДСС и председнички кандидат коалиције НАДА, у интервјуу за "Новости" одговара на питање где очекује највећи притисак на Србију - на питањима КиМ, РС или сарадње са Русијом.

- Од великог значаја је и политика војне неутралности која чини да се Србија не сврстава и да остаје верна свом посебном цивилизацијском положају земље која је "Исток на Западу и Запад на Истоку". Управо та политика показује да као народ и даље имамо националне амбиције. Тако треба и да остане!

Како гледате на одлуку тзв. бојкота опозиције да учествује у изборној трци?

- Уопште не гледам, нити размишљам о томе, шта ради прозападна, да не кажем бриселска опозиција.

Да ли бисте повукли председничку кандидатуру уколико се у ширем опозиционом блоку направи договор о једном кандидату?

- Не знам о ком ширем опозиционом блоку говорите. Породично и прилично мучно окупљање Демократске странке не видим ни као шири опозициони блок, нити као озбиљну алтернативу овој власти јер Србији нису потребни гори, већ бољи људи да преузму одговорност за вођење државних послова. Српска коалиција НАДА коју чине ПОКС, ДСС и више од 25 удружења грађана и коју подржавају људи попут Матије Бећковића данас представља једину истинску алтернативу овој власти.

Мислите ли да људи који се помињу као потенцијални заједнички кандидати опозиције - Мариника Тепић, Здравко Понош, Синиша Ковачевић - имају шансе против Вучића?

- Људи који мисле да је у Сребреници почињен злочин геноцида или људи који сматрају да ја НАТО добра опција за нашу земљу, никада више неће имати шансе за било шта у Србији. И добро је што је тако. Народ у Србији је далеко здравији од српских елита. Али, ако је нормално и природно да Србију води човек који је истински родољуб, подједнако је важно да тај човек поседује и истински осећај за демократију, да негује отворену и аргументовану јавну расправу, да сабира људе око општег интереса и ствара консензус око најважнијих националних питања, а не да дели народ и уноси раздор међу грађане.

Због чега сте се кандидовали на председничким изборима, када ваша коалиција НАДА у програмским начелима има обнову краљевине?

- Кандидовао сам се зато што сам спреман да обављам највишу државну функцију и јер је Србији потребан председник који зна да национално и демократско морају ићи упоредо и да поред патриотизма морате имати слуха и толеранције и за другачије ставове. А када је о краљевини реч, српска коалиција НАДА се залаже да се то питање отвори и да, у догледно време, грађани о томе донесу одлуку на референдуму. И то је изузетно важно питање у оквиру нашег програма јер се заправо тиче нашег дубљег националног утемељења. Данас као народ имамо историјску прилику да се, након безмало читавог века лутања кроз Југославију и комунизам, идентитетски и национално заокружимо. Имамо прилику да намагнетишемо наш национални компас, да знамо које је наше писмо, која је улога наше цркве у националној историји, да јасно дефинишемо наш однос према ближој и даљој прошлости и да извршимо синтезу наше историје кроз опште национално помирење, да учинимо да наша национална култура заблиста, да дефинишемо јасне одговоре када је реч о најважнијим националним интересима... У оквиру тог бескрајно важног подухвата националног укорењивања се неминовно мора отворити и расправа о круни, јер је она пратила српску државност кроз читаву историју, од 1217. до 29. новембра 1945. И то је напросто историјска чињеница. Али о том - потом. До тада ћемо као српска коалиција НАДА решити низ других питања, од успостављања правне уместо партијске државе до питања децентрализације, корупције и развоја привреде и пољопривреде.

Зашто се залажете за обавезно служење војног рока?

- Зато што враћање рочног састава у Војску Србије неминовно јача одбрамбену способност земље. А с обзиром на геополитички контекст у којем се Србија налази, од највећег је значаја да као држава поседујемо моћну војску како бисмо истовремено били у стању да сачувамо мир и наше националне интересе.