Јовановић: Србија није фактор дестабилизације у региону

НАДА
23. децембар 2021.
Јовановић: Србија није фактор дестабилизације у региону

Само јака Србија, утемељена национално, политички и војно, може бити гарант мира у региону, изјавио је ФоНету председник Демократске странке Србије (ДСС) Милош Јовановић, напомињући да нико нема амбицију да враћа „Душанов град Скопље“, већ само да брани целовитост своје државе, као што поштује територијални интегритет других.

Србија није фактор дестабилизације у региону, рекао је Јовановић у серијалу разговора Агреман о спољној политици.

Он Србију види као изузетно снажну, војно и ментално, утемељену у националном консензусу и указује да не бисмо смели да имамо тако различите ставове око спољнополитичких оријентација.

Јовановић предвидја да ће бити притисака на Србију, када је реч о питањима Косова и Метохије и Републике Српске, али поручује да им се „може и мора“ одолети.

С обзиром на околности у свету и равнотежу великих сила, он сматра да нема ризика и бојазни од међународних санкција против једне државе.

За Јовановића и коалицију НАДА, којој ДСС припада, уопште се не поставља избор РС или Косово.

Он нема негативан став према иницијативи Отворени Балкан, јер зна колико Србији, као најјачој економији региона, недостаје радна снага, али мисли да је та идеја на моменте наивна.

Како је оценио, Александар Вучић, председник Србије, ту показује, можда, и одређени степен наивности, јер мисли да помири свет преко економије.

Док имате један такав геополитички сукоб на Западном Балкану, како га називају европске бирократе, нема економије и економске сарадње која може то да избрише, рекао је Јовановић, помињући ситуацију у Северној Македонији, кризу у БиХ и сецесију Косова и Метохије.

Према његовом мишљењу, Србија је поуздан спољнополитчки партнер, јер јасно говори шта хоће, шта неће и може, од Косова и Метохије, па надаље.

Кад себи утувите у главу да сте мали народ, да не можете ништа, онда нећете ништа ни урадити.

Србија није земља од јуче, нити је српски народ од јуче, истакао је Јовановић. Он је подсетио да је Србија војно неутрална земља и нагласио да је то апсолутно у складу са нашом слободарском историјом и традицијом.

То јесте захтевна позиција, али је једини пут ако хоћете да будете субјекат међународних односа, а не њихов предмет, објаснио је Јовановић.

Европска унија (ЕУ) је у озбиљној и дубокој кризи, као и поједине њене чланице, указао је он и констатовао да зато не чуди што европски пут Србије није тема.

То за Јовановића није тема и зато што сто се ЕУ неће ширити у догледно време, што су нам рекли више пута, али је сада дошло до тога да не дају више ни датуме.

Како је предочио, они су у озбиљној егзистенцијалној кризи и свима је то јасно, а нама у ДСС још од 2008. године да је наш европски процес у директној вези са нашом територијалном целовитошћу, односно сецесијом Косова и Метохије.

Сви знамо да је услов да евентуално једног дана постанемо чланица ЕУ да се одрекнемо наше територије, тврди Јовановић, који сматра да је то недопустиво и да нико у Србији то неће урадити.

Према његовом тумачењу, Унија нема капацитет, ни вољу, ни жељу, да буде озбиљан играч у међународним односима, па следствено томе ни да „маркира“ неку територију као директну сферу утицаја.

Јовановић мисли да је ЕУ у много чему инструмент САД, али га не брине појачано америчко ангажовање у региону.

Толико су се променили међународни односи, више је равнотеже него икада од пада Берлинског зида, да то земљама попут Србије, како је образложио, омогућава већи маневарски простор и отпор било каквом притиску.

Према његовој оцени, велике силе гледају планету као шаховску таблу, а ми смо само једно потенцијално подручје за утицај.

Понављајући да је важно што равнотежа омогућава да државе попут Србије могу да спроводе неке своје амбиције, Јовановић је закључио да смо жилавији народ, него што и сами мислимо.