Данас је Дан Републике Српске, наш дан

09. јaнуар 2022.
Данас је Дан Републике Српске, наш дан

"Јавите Србији да је волим". Последње, самртне, речи Драгољуба Кесића, једнога од осуђених на велеиздајничком процесу у Бањалуци. Пресуду Драгољуб Кесић, болестан, није дочекао. А процеса је велеиздајничких, од оног загребачког, још много пре Великог рата, оног Адамовог и Валеријановог, па до овог бањалучког Кесићевог и Грђицевог, било много. Осуђених, у Загребу, Травнику, Мостару, Требињу, Сарајеву, Тузли би на стотине. Једини је њихов грех био у томе што су били Срби. Прави Срби, Срби речју и делом, Срби сваког дана, а не Срби само на попису и церемонији.


Толиким сам годинама, има преко деценије, посвећивао и посветио ове поруке или их њима описао. А тако је много њих, попут Драгољуба Кесића и другова, остало заборављено у измаглицама година које су протекле. Сетимо их се, ако их се сетимо, о неким годишњицама, или када случајно отворимо прашњаве корице заборављених књига. Онда устукнемо пред оним што су били. И помислимо, или ја барем помислим, колико је оних који су заборављени. Оних који су деценијама и вековима, чврсти у својим уверењима, спремни на жртву, знајући да ће дан вредан жртве доћи, живели. Чија имена су у слојевима историјског памћења прекривена. Или их памте, тихо и у себи, само потомци.


Њима, заборављенима, а бољима од нас, њима и Валеријану, Адаму, у оковима из Опатије довученом Богдану, Грђицу, Кесићу, Јевђевицу и свима онима који су дали своје животе или њихов добар део, да би се ми пробудили овог јутра и знали колико је и како важно, посвећујем ову поруку. И своје молитве. И Мири Тохољу. И онима који би данас са мном запалили свећу, а више их нема. И недостају. Јако недостају.
Свануо је свети Стефан. На данашњи су дан они који су следили пут утамничених на велеиздајничким процесима, и пут оних који су истом стазом ишли пре њих, прогласили Републику српског народа Босне и Херцеговине. Дан је Републике Српске. Дан је државе Срба западно од Саве и Дунава. Наш дан. Срећан вам браћо моја, празник.

 

Александар Поповић, члан Демократске странке Србије