Јовановић: Независно правосуђе када се ослабе политичке странке

БЕТА
19. јaнуар 2022.
Јовановић: Независно правосуђе када се ослабе политичке странке

Кандидат коалиције НАДА за председника Србије Милош Јовановић изјавио је данас да независно правосуђе може да се постигне тек када се ослабе политичке странке и смањи њихов утицај.

"Само онда када будемо успели да ослабимо мало политичке странке у овој земљи ћемо успети да смањимо њихов утицај на медије, на финансијске токове, па и на правосуђе. Најбољи начин да имате независно правосуђе је да смањите утицај политичких странака", казао је Јовановић на конференцији за новинаре у просторијама Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС).

Према његовим речима, смањивање политичког утицаја је могуће променом изборног система - што је главни приоритет коалиције НАДА.

Он је казао да референдум о уставним променама у области правосуђа, који је одржан у недељу, указује на "врсту озбиљне неозбиљности" - од начина на који је референдум организован и спроведен, па до тога на који начин су саопштени резултати.

Јовановић је казао да уколико председник Србије Александар Вучић сматра да је нормално да он саопштава резултате референдума пре Републичке изборне комисије (РИК) јер странка на чијем је челу, како је Вучић навео, има боље софтвере од РИК-а, "онда имамо већи проблем него што се нама чини".

Он је навео да су током гласања на референдуму забележене бројне неправилности, наводећи да одређени број контролора коалиције НАДА није добио решење изборних комисија, наводећи и да "знају" да је било проблема са записницима.