Председнички кандидат Милош Јовановић: НАДА грађанске деснице

03. фебруар 2022.
Председнички кандидат Милош Јовановић: НАДА грађанске деснице

Хоће да покаже да се може бити „и патриота и демократа“, његова Србија није ни „Вучићева ни Ђиласова“, ни Qуо вадис, Аида, правна држава мора да се поштује, а Србије без Косова нема. Програм који заступа веран је светоназорима оснивача Демократске странке Србије Војислава Коштунице

Милош Јовановић је рођен 1976. године у Београду и доктор је правних наука. Део каријере провео је као предавач на Сорбони, а од 2014. године ради као доцент на Правном факултету у Београду. Обављао је дужност саветника министра за Косово и Метохију у Влади Војислава Коштунице, а координатор правног тима Владе Србије био је до 2012. године. За председника Демократске странке Србије (ДСС) изабран је на тринаестој скупштини ДСС-а у мају 2017. године.
По први пут се кандидује за председничке изборе испред коалиција НАДА (ДСС, Покрет обнове Краљевине Србије ПОКС и 23 удружења грађана), чији је главни приоритет да се Србија коначно ослободи партијске државе. "Не сме више никада да се деси да партијска књижица буде најважнији документ у земљи“, сматра Јовановић. Жели да покаже да је могуће бити "и патриота и демократа, да се може и мора бранити национални интерес, идентитет и култура, а да се истовремено мора поштовати правна држава“.

Става је да "прљав веш“ не би требало износити из куће, па тако није желео да пред "странцима“ из Европског парламента разговара о страначком запошљавању, притисцима на бираче, медијској слици у Србији. Са осталим партијама с десног спектра учествовао је тако у дијалогу са представницима власти о изборним условима "без странаца“. Сматра да Србија ни под којим околностима не сме да "направи грешку и одрекне се Косова“. "Себи бисмо натоварили беду на врат. То је онда почетак проблема, стварање велике Албаније и отварање питања Северне Македоније“, изјавио је Јовановић.

Србија какву Јовановић жели "није ни Вучићева ни Ђиласова“, а његова Србија "није ни Qуо вадис, Аида“. "Није ни она у којој стално позивају Вашингтон и Брисел да нешто поправе, нити она у којој се неко стиди што је Србин“, рекао је Јовановић на конвенцији коалиције НАДА. Како је објаснио, не дели вредности ни власти, али ни дела "бриселске опозиције“.

На претходним локалним изборима у Београду био је кандидат за градоначелника. Листа коју је предводио освојила је 1,12 одсто гласова. Са покретом "Метла 2020“ године, која је формирана "да би се од грађана затражила подршка за корените промене и чишћење свих негативних појава у друштву“, изашао је на претходне парламентарне изборе и освојио нешто више од 70 хиљада гласова.

Јовановић обећава да ће показати да се "може бити и патриота и демократа, да се може и мора бранити национални интерес, идентитет и култура, а да се истовремено мора поштовати правна држава". Идеолошки Јовановић остаје веран оснивачу странке Војиславу Коштуници који је био последњи председник Савезне Републике Југославије (2000–2003) и председник Владе Србије (2004-2008). Отада се ДСС налази у слободном паду.

 "Мора се неговати култура дијалога и демократске процедуре. Поред инсистирања на ова два важна начела – нацији и демократији – имамо и низ конкретних решења за побољшње живота свих нас, од пољопривреде и привреде до неопходне децентрализације, јер није природно да се све слива у Београд и да се цела Србија сведе на њену престоницу", каже председнички кандидата НАДА-е.