ЈОВАНОВИЋ за Новости: Имамо јасан план одбране КиМ и Српске

Вечерње новости; ФОТО: Танјуг
28. фебруар 2022.
ЈОВАНОВИЋ за Новости: Имамо јасан план одбране КиМ и Српске

Ми смо озбиљни људи и озбиљно се бавимо политиком. Почели смо кампању 12. септембра прошле године, представили програм, изашли са кандидатима и то није нешто што се може или треба мењати у пет до дванаест. Уосталом, не постоји никакав патриотски блок, а српска коалиција НАДА је једина истинска национална и демократска алтеренатива овој власти и овом систему.

Овако у интервјуу за "Новости" Милош Јовановић, лидер Демократске странке Србије и председнички кандидат коалиције НАДА, одговара на питање зашто се нису одазвали позивима да се формира шири блок тзв. патриотских странака које би стале иза заједничког адута на изборима за шефа државе.

* Мислите ли да је могућ други круг на председничким изборима?

- Да, лично ћу се борити да будем у другом кругу.

* Какав резултат очекујете на гласању за нови сазив републичке Скупштине?

- Када једну листу предводи један од највећих живих српских ратника, као што је генерал Божидар Делић, и када ту исту листу подржава један од највећих живих српских песника, као што је Матија Бећковић, онда би била срамота не очекивати одличан резултат. Поред оваквих људи, српска коалиција НАДА излази и са јасним програмом национално-демократске обнове земље, која подразумева не само чврсту и здраву националну политику која се темељи на заштити територијалне целовитости Србије са КиМ као њеним неотуђивим делом, одбрани Републике Српске и подршци Србима у региону, војној неутралности и нашем коначном идентитетском утемељењу, већ подразумева и пуно поштовање демократских начела и правне државе, за шта је предуслов да се коначно ратосиљамо партијске државе у коју смо претворили Србију.

* Уколико уђете у парламент, да ли је за вас опција сарадња са актуелном владајућом коалицијом?

- Србији је потребна коренита промена политичког система. Заиста је више недопустиво да партијска књижица буде најважнији документ у земљи, који сва врата отвара, недопустиво је да разни "милоради грчићи" ведре и облаче по Србији. Недопустиво је да полиција не реагује на позиве грађана као што је био случај у Савамали, недопустиво је да тамо неки бандит који противно свим прописима гради кафану на Панчићевом врху буде јачи од државе... Или смо држава или смо Дивљи запад - једно друго искључује. Свако ко је спреман да гради српску државу је добродошао за сарадњу.

* Због чега нисте потписали споразум о ненападању који је понудила група јавних личности, већ сте изашли са документом о политичком фер-плеју?

- Изјаву о потреби да се у кампањи понашамо нормално и пристојно дао сам пре споразума који наводите, а који нам уосталом није ни био понуђен. То је споразум које су поменуте јавне личности понудиле, из мени неразумљивих разлога, искључиво бриселској опозицији.

* Позивате на национални консензус око плана коалиције НАДА за КиМ. Које су његове кључне тачке?

- Прво, морамо се држати оквира који је дефинисан правом, како унутрашњим - а то је Устав Србије, тако и међународним - Повељом УН и Резолуцијом 1244 СБ УН. Наведени оквир недвосмислено потврђује да КиМ чини саставни и неотуђиви део Србије. Друго, мора се јачати српски корпус у нашој јужној покрајини, а истовремено слабити противнички. Јачање мора првенствено бити материјалне природе и почивати на озбиљној стратегији снажења српских позиција кроз различите ресурсе, од непокретности до привредних субјеката. Треће, на међународној сцени се мора водити жива активност у промовисању наших ставова, задобијању савезника и наставити рад на повлачењу признавања сецесије од стране трећих држава. Четврто, у сваком тренутку се мора гарантовати физичка безбедност Срба на КиМ. И коначно, морамо имати спремне планове активности и акција у случају да дође до неког неприхватљивог сценарија, попут покушаја учлањења наше јужне покрајине у НАТО или уједињења са Албанијом. Једноставно, када је Косово у питању - не сме и не може бити предаје.

* ДА ли је уопште могућ договор о ненападању, с обзиром на свакодневне сукобе и унутар опозиције?

- Могућ је, наравно. То не значи да нећемо износити политичке критике - то не би било природно, али би требало да значи да се нећемо бавити прљавом кампањом и личним нападима.