Гласање Србије против Русије у УН - недостојно и неприхватљиво сврставање уз Запад

08. април 2022.
Гласање Србије против Русије у УН - недостојно и неприхватљиво сврставање уз Запад

Гласање Србије на Генералној скупштини Уједињених нација за суспензију Русије из Савета за људска права, после ранијег срамног гласања за Резолуцију УН којом се осуђује „агресија Русије на Украјину" јасно показује да председник Републике и српска Влада у техничком мандату чине радикалан заокрет у потпуности одступајући од вођења уравнотежене политике у међународним односима.

 

Овом новом скандалозном одлуком којом актуелна власт, супротно вољи већине грађана, Србију сврстава на страну Русији непријатељских држава, наноси се несагледива штета државним и националним интересима. Забадање ножа у леђа пријатељској држави која у Савету безбедности УН брани територијални интегритет Србије и обезбеђује јој енергетску стабилност не може да се тумачи као непромишљеност, већ као потез са добро прорачунатим последицама.

Овакви кораци неминовно воде ка раскидању пријатељских односа са Руском Федерацијом чиме се перфидно отвара пут уласку сецесионистичког Косова у УН, одриче дела Србије, а Срби на КиМ препуштају насиљу, прогону и исељавању.

Наведена политика представља апсолутно неприхватљиву цену такозваних европских интеграција Србије и зато је крајње време да се у српском друштву отвори озбиљна расправа о односима Србије и ЕУ и да се исти коначно почну сагледавати на трезвен начин.