Одлука Председништва: Нови ДСС

ДСС
13. април 2022.
Одлука Председништва: Нови ДСС

Председништво Демократске странке Србије на седници одржаној 12. априла је, након анализе изборних резултата и политичке ситуације у земљи, усвојило неколико важних закључака и одлука. 

На првом месту, Председништво ДСС констатовало је да је на протеклим председничким, парламентарним и београдским изборима постигнут озбиљан резултат. Нарочито је важан резултат председничког кандидата српске коалиције НАДА, председника ДСС-а др Милоша Јовановића који је са безмало 6% гласова заузео треће место у трци за председника државе. Остварени резултати и подршка коју су грађани пружили обавезује ДСС и Српску коалицију НАДА да наставе са залагањем за јасну националну и демократску политику и уједно представљају снажан основ за њено даље јачање.

Поред тога, и с обзиром на политичку ситуацију у којој се не види довољан број идеолошки и програмски сродних странака са којима би, у сложеним околностима, могла да преузме одговорност за вођење државе и града, донета је одлука да ДСС настави са борбом за своја политичка опредељења као опозициона странка у Народној скупштини Републике Србије и Скупштини града Београда, са пуним уверењем да управо одржани избори представљају само једну етапу ка преузимању одговорности за вођење Србије у будућности.

На затрованој и острашћеној политичкој и медијској сцени, ДСС ће се водити начелом да опозиција власти не значи бити опозиција држави и да је у Србији потребно градити мостове, а не копати ровове. Без обзира на понашање других актера, деловање ДСС карактерисаће, као и до сада, државотворност, озбиљност, пристојност и неодустајна борба за успостављање одговорне, национално-демократске политике. Наведена борба ће се наставити и у склопу српске коалиције НАДА.

Коначно, Демократска Странка Србије ће у јулу ове године свечано обележити 30 година од свог оснивања. Председништво је констатовало да је током три деценије рада Демократска странка Србије оставила снажан печат у политичком животу наше земље. Имала је успона и падова, добрих и важних одлука за Србију, било је наравно и грешака током свих тих година, али никада није деловала против српских националних интереса. Свесна тог наслеђа, странка ће са новом енергијом отворити једно ново поглавље своје историје градећи Нови ДСС који ће задржати најбоље тековине државотворне политике, а уједно бити отворена за нове људе и идеје. Из тог разлога је донета одлука да се крајем маја месеца одржи ванредна изборна скупштина Демократске странке Србије на којој ће странка наставити са програмским и кадровским јачањем.