Ни на Исток, ни на Запад

02. јун 2022.
Ни на Исток, ни на Запад

Председник Нове Демократске странке Србије Милош Јовановић изјавио је да Србија треба да у кризи између Запада и Русије остане несврстана јер је то, како каже, њен национални интерес, уз оцену да криза Србију неће заобићи и да треба видети како најмање лоше да прођемо.

Јовановић је, коментаришући поруке председника Александра Вучића у говору после полагања заклетве, рекао да се у говору није чуло ништа ново осим континуитета са политиком која, како оцењује, није потпуно јасна, осим да је Србија недовољна велика и снажна земља и да мора да плива између Истока и Запада.

Али, та ''обреновићевска'' политика има границе, а ова озбиљна криза сужава маневарски простор, рекао је Јовановић за Танјуг.

Према његовим речима, из Вучићевог говора је остало нејасно крајње одређивање Србије и да ће земља морати да разјасни своју ''јасно-нејасну'' политику.

Не можемо да говоримо како Европа нема алтернативу, а да се снебивамо када треба да ускладимо спољну политику са спољном политиком ЕУ, навео је Јовановић.

Он је казао да парола ''и Косово и ЕУ'' није могућа и да Србију, како тврди, на европском путу очекује прихватање и признавање сецесије Косова и Метохије кроз, како наводи, правно обавезујући споразум по моделу две Немачке.

Јовановић је казао да би било ''пожељно и здраво'' да се у Србији отвори широка расправа о европском путу, да ли та перспектива заиста постоји и шта је цена.

Поновио је да је став је да Србија треба да сарађује са ЕУ и да је та сарадња пожељна у сваком сегменту, као и да постоји низ модела сарадње без чланства које, како каже, није ни на видику.

'ЕУ се неће ширити у догледно време, свакако не пре инстутуционалне реформе ЕУ, а то захтева године. Учлањење Србије у ЕУ није на дневном реду на кратак рок ни дугорочно, а наше потенцијално учлањење морамо да платимо признањем сецесије Косова, рекао је Јовановић.

Коментаришући говор председника Вучића, Јовановић је казао да је ''тражена мера'' да нико не буде претерано незадовољан, уз оцену да се простор за маневрисање сужава.

С једне стране говори да ћемо бранити КиМ, а са друге да нисмо политички неутрални. Ако је то искрен политички став, ако смо ми заиста на европском путу и ако ЕУ нема алтернативу, онда је питање санкција лако решиво и треба их увести, иако сам лично против тога, рекао је Јовановић.

Додао је да би увођење санкција Русији било супротно нашем националном интересу, да не би било достојне наше историје и да би значило сврставање уз запад који, каже, угрожава интересе Србије.

Јовановић је на питање о разговору Вучића и Путина, рекао да га радује што је Србија имати повољнију цену гаса у наредне три године.

Три године није мали период у овим околностима, то што је речено о цени је више него добро, видећемо шта ће бити, рекао је Јовановић.