Катастрофална ситуација у ЕПС у – неко ће морати да одговара

НАДА
01. јул 2022.
Катастрофална ситуација у ЕПС у – неко ће морати да одговара

Најновији извештај о реализацији трогодишњег програма пословања, за прва три месеца ове године који је објавио ЕПС, сведочи о алармантној финансијској ситуацији у којој се ово Јавно предузеће налази. На жалост ситуација није алармантна само у финансијском смислу јер се ЕПС у техничкој области производње струје налази у још горој ситуацији.

Званични подаци показују да је производња електричне енергије само од јануара до марта текуће године за 21% мања него у истом периоду претходне године. Трошкови набавке, тачније увоза електричне енергије износили су скоро 51 милијарду динара и све ово је довело до тога да ЕПС за прва три месеца 2022. године направи губитак од скоро 30 милијарди динара.

Рачун за нестручно, бахато, неодговорно вођење овог Јавног предузећа платиће на крају сви грађани Србије кроз рачуне, али и кроз рестрикције струје које ће, уколико се настави са оваквим пословањем ЕПС а, бити неминовне.

Српска коалиција НАДА коју чине Нови ДСС, ПОКС Војислава Михаиловића позива надлежне органе да хитно реагују и казне одговорне за овакво стање у некада веома успешном предузећу, које је било окосница развоја домаће привреде. Јасно је да неко мора да одговара јер је својим деловањем, смишљено или не, угрозио електроенергетску стабилност државе и оштетио буџет Србије за милијарде динара. Срамота је да тај неко и даље седи у министарској фотељи па макар и у техничком мандату.