Србија да буде демократска и национално утемељена

ДСС
11. јул 2022.
Србија да буде демократска и национално утемељена

Председник Нове Демократске странке Србије Милош Јовановић изјавио је да је његов идеал да Србије буде демократска и национално утемељена држава где ће се грађани и елита поставити озбиљно према јавном интересу земље.

Он је гостујући на телевизији n1 истакао да је потребна озбиљна политичка расправа о спољнополитичком идентитету Србије, путу ка Европској унији.

„Хвала (немачком канцелару) Шолцу и Европском парламенту што су рекли оно што ми причамо 14 година уназад, да је наш пут условљен признањем сецесије. Наше политичке елите су се правиле да то не чују“, навео је лидер Новог ДСС-а.

Он је додао да сматра да Србија не треба да постане чланица ЕУ, али да треба трговински и економски максимално да сарађује.

Председник Новог ДСС-а је оценио и да је смена декана Правног фалкултета Универзитета у Новом Саду Бранислава Ристивојевића, због посете студената амбасади Русије, „лов на вештице“.

Најављујући будуће деловање српске коалиције НАДА и Новог ДСС у београдском и српском парламенту, Јовановић је рекао да ће као опозиција давати предлог и да се нада да ће власт имати слуха да их прихвати.

„Имали смо до скора астмосферу с пуно тензија, дошли смо и до физичких обрачуна. И власт и европска опозиција учествовали су у тровању политичке сцене Србије“, оценио је Јовановић.

Као законске предлоге, лидер Нове Демократске странке Србије навео је да ће предложити у Скупштини усвајање Закона о војној неутралности Србије, измене Закона о локалним изборима и измене Закона о српској књижевној задрузи.

„Одговорност ће бити на власти. Ако изађете и изложите нешто што се види да је у општем интересу, на власти је одговорност зашто нешто не би подржала“, закључио је лидер Новог ДСС.