Јовановић отворио седиште Новог ДСС-а у К.Митровици: Могуће је вратити КиМ у уставно-правни поредак Србије

Коссев
16. јул 2022.
Јовановић отворио седиште Новог ДСС-а у К.Митровици: Могуће је вратити КиМ у уставно-правни поредак Србије

Када би неком пало на памет да преда ову нашу колевку, ми би се исписали из историје, ја верујем да је могуће вратити КиМ у уставно-правни поредак Србије, поручио је из Косовске Митровице председник Нове Демократске странке Србије, Милош Јовановић. На отварању канцеларије ове странке, односно градског одобра у Косовској Митровици након осам година, назначио је да је за тако нешто непоходно да се ревидира политика Београда о Косову.

Поручио је и да Нови ДСС жели да се бори за права Срба, али и права државе Србије на Косову, а не да уноси раздор и руши српско јединство. Каже да нема проблем са Српском листом, али да проблем постоји када се лоше ради.

„Враћамо се на Косово и Метохију и у Косовску Митровицу – отворамо наш први одбор и канцеларију. Ту је Борис Јанићијевић (председник градског одбора) који је имао воље, спремности и жеље да се бори за ову странку“, поручио је Јовановић.

Испред просторија ДСС-а у које су свечано отворене у улици Лоле Рибара, овог поподнева је било двадесетак чланова странке са Севера Косова, међу којима и мештанин Велике Хоче.

Јовановић је најавио ширење странке, одбора и нове активности.

„Крећемо од Митровице, имамо људе јужно од Ибра. Имаћемо људе преко Штрпца, Велике Хоче где већ имамо људе, па на даље. Ширићемо се, отвараћемо градске одборе свуда где има Срба“, поручио је Јовановић.

Каже да се овој странци јавио велики број људи са Косова.

„То треба да буде знак већинским странкама у Србији и на КиМ-у да нешто није у реду – када се толико људи јавља једној државотворној странци као што је наша. То значи да они који владају не раде добро свој посао, а мени је то жалосно. Ја бих волео да раде добро посао сви они који имају одговорност за вођење косовске политике, како у Београду, тако и овде на терену“, поручио је Јовановић.

Каже да ће нови ДСС за сада бити корективни фактор, али и да не беже од преузимања одговорности:

„Да се боримо за ову земљу од Сиринићке Жупе, Призрена, па до Звечана, Зубиног Потока, Лепосавића, Лешка“, поручио је Јовановић уз поруку „нема предаје на Косову“.

Уједно додаје да ће указивати на проблеме, јер – „нисмо ту да певамо терцу било коме, а проблема ако има, морамо да их решавамо“.

Јовановић је на питање новинара КоССев-а потврдио да Нови ДСС није регистрован у косовском систему, те казао да је свестан тога да ће им то отежати обављање активности на терену.

„Биће то класичне политичке активности у смислу окупљања, позивања људи, учествовања на нашим републичким изборима, рад са људима на терену. Пренос информација нама у централној Србији – шта може, шта треба, шта не ваља, шта се поправља. Све оно што радимо и у Вршцу, Чачку… али наравно, овде ће бити отежано, али никада није било лако овде“, казао је.

Нећемо да нарушавамо јединство Срба на КиМ


Јовановић је поручио да је ДСС државотворна странка и да се „никада није играла са националним интересима“, те је додао да зна колико значи српско јединство на КиМ-у.

„Ми га никада нећемо нарушавати. Не ширимо се овде како бисмо уносили раздор или било шта слично, ту смо да се боримо за државу и овај народ. Водићемо рачуна о јединству, али оно мора да почива на здравим основама. Ја немам проблем ни са Српском листом, ни са ким, али имам проблем када се лоше ради. А не ради се увек добро. То сви знамо овде на КиМ, јужно од Ибра је то још израженије. Ми ћемо дати допринос да се та ситуација среди и да Срби остану овде – јачају и да се шире и да им држава гарантује у сваком тренутку безбедност – северно или јужно од Ибра – то је свеједно“, назначио је Јовановић.

Да би до тога дошло, каже да је потребно да ужа Србија јача.

„Борба за српско Косово и Метохију се води у Београду. Тамо мора да се направи потпуни консензус у вези са тим да овде нема предаје и да са ове земље нема повлачења и општи консензус око тога да овај народ не сме да се пусти низ воду“.

Каже да се то односи на све Србе који живе на КиМ-у.

„Од Сиринићке Жупе до Зубиног Потока и Звечана и то је, што се нас тиче, нешто што није упитно и с тим никада нећемо направити компромис“, поручио је Јовановић.

КиМ могуће вратити у уставно-правни поредак Србије, али уз озбиљне људе и политику


Каже да верује да је могуће вратити КиМ у уставно-правни поредак Србије.

„Да не верујем да је могуће вратити ову покрајину у пун уставно-правни поредак Србије не бих долазио овде, и не бих причао то што говорим. Ја знам да је то могуће. Није КиМ толико велика територија, нема Албанаца толико пуно, али нема нажалост ни Срба у довољној мери, али то што има је сасвим довољно за Србију да може да их ојача, да им обезбеди опстанак, даље ширење, да та сидришта опстану и онда корак по корак уз међународне околности, јачање централне Србије, економско, идеолошко, војно – и знам шта говорим када то кажем, да повратимо корак по корак, стрпљиво, уз озбиљну политику, озбиљну стратегију и уз озбиљне људе и у Београду и овде на терену“, поручио је Јовановић.

Да би Срби остали да живе на КиМ, према речима Јовановића, неопходно је да „осећају да их држава подржава стопостотно“.

„Оног тренутка када Срби овде буду осетили да Србија, Београд стоји чврсто иза њих, да их заштити, верујте ми, више неће бити Срба који ће уопште размишљати о одласку“, навео је Јовановић, додајући да је сада на Београду да пошаље „јасан сигнал“.

Албанци се нису изборили за КиМ, дато им је на тацни

Поручио је да „оно што су радили Албанци вековима“, сада може и Србија.

„Нема предаје на КиМ-у и нема тог места које треба да препустимо Албанцима и не заслужују га. Нису се борили за њега. Све што су радили историјски радили су уз Турке, уз комунисте, сада уз НАТО и западне земље. Поштујем ја Албанце, али волим историјску истину. Нису се они изборили за ово што су добили. Дато им је на тацни“, назначио је.

Нема опстанка Србима на КиМ, без опстанка државе Србије


Јовановић подцртава да се његова странка залаже за поштовање права Срба на КиМ, али и да не сме да се забораве права државе Србије над КиМ.

„Нема овде опстанка Србима без опстанка државе Србије. Зато су здравствени систем, просвета – ужасно важни да опстану на целој територији, свуда где има Срба. Жао ми је што је правосуђе предато 2013, што смо повукли тада неке полицајце који су били по целој територији. Зато косовска политика мора да се ревидира у Београду. Ово су последње линије одбране. Ово што је остало не сме да падне. И од те тачке – семена мора полако да се шири“, оценио је.

Поручује да се на Косову брани српство.

Када би неком пало на памет да преда ову нашу колевку, ми се исписујемо из историје. Пола наше културе можемо да бацимо у канту за ђубре. Не можете више да читате Његоша, нашу епску поезију – обесмислићете све, а да не причамо о жртвама

Каже да је зато потребно да се они који одлучују побољшају.

„Где имате корупције и лоповлука убија се солидарност, вера у неку заједничку будућност. Без тога не можемо“, назначио је.

Нема разлике између старог и новог ДСС-а када је политика о Косову у питању


Демократска странка Србије раније ове године је променила свој назив у Нова Демократска странка Србије.

На питање новинара КоССев-а да ли се осим имена променила и политика ове странке по питању Косова, Јовановић је одговорио одрично.

„Када су темељна политичка опредељења у питању нема разлике, то је чист континуитет. Ово јесте једна нова генерација, нови је зато што отварамо нови одбор у Косовској Митровици, нови је зато што постоји нова енергија, нови је у много чему, али не у том темељним начелима и политичким опредељењима“, назначио је.

Каже да је за стари ДСС Косово било Србија.

„Нама може много тога да се приговори – нисмо ми све најбоље радили, нисмо били најпаметниији, али да смо бранили Косово најбоље што смо могли – то свако мора да нам уважи. Устав је донет, преамбула је донета. Овде смо се борили – у Бошњачкој махали, код три солитера. Да смо остали још годину дана дуже, било би још боље“.

Каже да је вероватно било грешака, али и да се ДСС са најбољим и најчеститијим намерама борио за српско Косово.

„То ће остати тако и да вам кажем, цела Србија је дисала за време Коштунице. Нико се никог није плашио – ни медији – могли су да раде свој посао, овде се шетало слободно и ако се овде страховало – то је више од међународне заједнице и Албанаца, а свакако се овде Срби нису плашили Срба у то време, то није мала ствар и ми хоћемо да буде тако у будућности“, поручио је Јовановић.

Јанићијевић: Борићемо се да придобијемо народ


Медијима се испред седишта Новог ДСС-а у Косовској Митровици обрадио и председник градског одбора Новог ДСС-а у Косовској Митровици, Борис Јанићијевић.

Каже да му је драго да се након осам година, односно од распадања ДСС-а на КиМ, отвара поново градски одбор ове странке.

„Борићемо се да придобијемо овај народ. Јединство Срба је најбитније. Никоме не желимо да се супротстављамо на начин који је погрешан. Ми радимо свој посао, они ће радити свој посао – заједно за јединствену Србију“, казао је Јанићијевић.