Милош Јовановић: Између Новог ДСС и СНС још је велики степен политичког неслагања

Данас
21. јул 2022.
Милош Јовановић: Између Новог ДСС и СНС још је велики степен политичког неслагања

Нова Демократска странка Србије у суботу 23.јула, свечаном академијом у Мадленијануму и пригодном изложбом обележиће 30 година постојања.То је важан јубилеј за нас, не само зато што је време главно, ако не и једино, мерило квалитета већ и зато што је успех очувати 30 година дуг континуитет у деловању у условима српског парламентарног живота“,каже у разговору за Данас Милош Јовановић, лидер Нове Демократске странке Србије.

Да ли ће на обележавању годишњице бити позвани и бивши председници те странке и оснивачи?

Позвани су наравно сви бивши председници и функционери. Неки ће доћи, неки неће, попут Војислава Коштунице који је 2014. године дефинитвно затворио врата за сваку политику и страначки рад, неки би дошли, али неће бити у Београду тог дана с обзиром на годишње одморе попут Милоша Алигрудића, а неки напросто више нису међу нама“,

Због чега је ДСС променила назив странке у Нови ДСС, да ли то значи да се ограђујете од онога што је рађено пре вас и значи ли да сте променили и идеологију странке?

Благо смо модификовали назив странке јер смо после тридесет година постојања, великих успона и падова као и смене генерација, стекли право да отворимо ново поглавље исте књиге. У том смислу не правимо отклон ни од чега нити се ограђујемо од било чега. Поносни смо на наше наслеђе, на све добро што је учињено протеклих деценија али смо стекли право и на инвентар, односно имамо слободу да кажемо да је у те три деценије било и понеких грешака. Међутим, једно не може да нам се оспори – и када смо можда правили грешке, и када је било мање славних момената, никада нисмо претпостављали интерес странке интересу државе и народа и та државотворност, уз идеологију која је остала непромењена, нас и даље краси.

Осим што сте променили име, у вашој странци нема некадашњих истакнутих чланова и како гледате на то што су многи прешли у СНС?

Од када сам изабран за председника странке 2017. године нико није нигде отишао. Руководство које је тада изабрано остало је на окупу све до ове године. И сви су и даље ту, понекад на новим функцијама. И то је чињеница која ме радује и која нешто говори. А истакнути чланови, како кажете, који су странку напуштали 2008, 2014 или 2015. можда ни нису заслуживали да буду толико истицани. Али то је већ неко друго питање, а заправо вероватно је само логичан процес када се једна странка годинама налази на силазној путањи као што је то тада био случај. Све је то не крају крајева људски што не значи да је уједно и вредно поштовања.

ДСС је једно време био у власти, да ли је и ваш циљ да се поново тамо вратите и због чега сте одлучили да будете у опозицији када би вас СНС и Вучић радо видели као део власти?

Наравно да нам је циљ да преузмемо одговорност и да будемо власт како бисмо спроводили нашу политику. То не кријем. Сасвим супротно, управо за то и тражим поверење грађана и што брже буде расла подршку коју нам грађани дају то ћемо пре тај циљ остварити. А иначе не знам откуд вам идеја да би нас „СНС и Вучић радо видели као део власти“? Ја то никада нисам чуо нити нас је ко звао. Они имају своју већину. При томе, и то је оно што је једино важно, још увек је између нас степен политичког неслагања већи него степен политичког слагања. И још увек је пуно недоречености у њиховом политичком деловању. Жао ми је што је тако, али је тако. Зато нама само преостаје да у будућности и даље јачамо.

Шта значи конструктивна опозиција, односно да сте опозиција власти, а не држави?

Не знам шта значи та синтагма и не употребљавам је. Ми ћемо критиковати, када треба и најоштрије могуће, све што сматрамо да не ваља а нећемо никада имати проблем да подржимо оно што нам се чини исправним и што је, из наше перспективе, у складу са државним и националним интересима. Крајње једноставно и логично када се политиком бавите због политике, идеја и визије. А ви то назовите како год желите.

Да ли ће коалиција Нада имати један или два посланичка клуба?

Имаћемо јединствени посланички клуб Српске коалиције НАДА коју чине Нови ДСС и ПОКС Војислава Михаиловића.

Да ли сте заинтересовани за место потпредседника парламента Србије?

Лично нисам, али наши партнери из ПОКС-а јесу и у томе их подржавамо, јер као листа на то имамо право, с обзиром на резултат који смо постигли.

Напредњаци су најавили да ће влада бити мањинско инклузивна, да ли је за вас то прихватљиво?

Уопште ме не занима каква ће бити Влада и ко ће у њој седети. Нити то од нас зависи у овом тренутку. Занима ме само какву ће политику водити. Да ли ће нас и даље замарати и вређати нашу интелигенцију фантазмагоријама о европским интеграцијама или некаквим „вредностима“, какву ће косовску политику водити, како ће се борити против корупције, да ли ће се коначно дефинисати озбиљна развојна политика земље, да ли ће коначно бити конзистентне политике у области културе и просвете, докле ћемо и како ћемо више са канцером партијске државе…

За које одборе у скупштини је заинтересована ваша странка и шта ће бити ваши први предлози?

Нисмо за сада о томе разговарали, нити размишљали да будем искрен. Што се законодавне активности тиче, прво ћемо предложити измене Закона о локалним изборима како би прецизирали неке ствари и онемогућили да се понављају мучне сцене, попут оне са друге седнице градске скупштине када је целокупна опозиција – осим нас – напустила салу, а да ни сама не зна због чега је то заправо урадила, а владајућа већина пословично лоше и непримерено одреаговала. То вам је тако када спојите политиканство и шибицарење са једне, и бахатост и нестручност са друге стране. Ми бисмо да не буде више ни једног ни другог. Поред тога ћемо обновити наш предлог Закона о војној неутралности, измене Закона о Српској књижевној задрузи и много других предлога.

Да ли ћете бити  посланик и ако хоћете да ли ћете замрзнути функцију професора на факултету?

Бићу, неко време свакако. Нећу тражити мировање на Факултету, јер ми је то посао. Тај посао волим, од њега живим, а и време је да покушам да у њему напредујем. Када будемо у ситуацији да преузмемо одговорност и будемо у извршној власти, биће другачије.