Јовановић на обележавању 30 година ДСС-а: Никада нисмо ставили странку изнад интереса Србије

ДСС
24. јул 2022.
Јовановић на обележавању 30 година ДСС-а: Никада нисмо ставили странку изнад интереса Србије

Никада нисмо претпоставили страначки интерес националном и државном интересу, грешили смо некад у проценама, али никада у томе нисмо ставили странку изнад интереса Србије и тако ће бити док Нова Демократска странка Србије постоји, поручио је лидер те партије Милош Јовановић.

Национално и демократско су наша основна начела, истакао је Јовановић на обележавању 30 година од оснивања Демократске странке Србије, која је недавно променила име.

Јовановић је рекао да је веома поносан на јубилеј ДСС-а, која је обележила политички живот земље.

Несумњиво је ДСС имала национално и здраво схватање односа у региону, указао је Јовановић и нагласио да Републику Српску треба чувати "као мало воде на длану и увек јој помагати".

Ако је нешто стопостотно чедо ДСС-а и Војислава Коштунице, рекао је Јовановић, то је идеја војне неутралности, која се данас показала као веома важна и одређује наш спољниполитчки контекст земље - Истока на Западу и Запада на Истоку.

Јовановић је рекао да ДСС одликује и непоколебљива косовска политика, јер је странка увек бранили права Срба на Косову и Метохији, не заборављајући права државе Србије над Косовом.

Навео је да "шлаг на торти" политике ДСС-а представља Устав Србије из 2006. године, у којем је јасно речено да је Косово неотуђиви део Србије, док је као неславну епизоду у историји странке означио погажену реч, када је Томислав Николић само три дана био председник Скупштине Србије.

Реч је реч, нагласио је Јовановић и поручио да је највећа срамота у новијој српској историји била сарадња са Хашким трибуналом, а ДСС је ту била најмање одговорна.

Као што градимо континуитет у странци и од ње желимо да направим институцију, да постоји када се промени руководство, тако морамо да радимо сви заједно на стварању темеља Србије, истакао је Јовановић.

Дошли смо у позицију да правимо темеље Србије, да стварамо консензус на упориштима овог народа, да правимо националне темеље кроз демократске процедуре, да се сагласимо око минимума, јер ако тога нема - будућност ће нам бити упитна, упозорио је Јовановић.

Захвалио је лидерима странака који су дошли на прославу, наводећи да се понекад са њима не слаже, а некад имају и веће несугласице.

Срби смо, на истом смо броду који мора да плови вечно и онда када се не слажемо, чините нам част тиме што сте овде, рекао је Јовановић.

Маршићанин: Нови ДСС је странка са политичком идеологијом


Функционер странке и некадашњи председник Скупштине Србије Драган Маршићанин истакао је да је у тој партији од првог дана и оличава континуитет њене политике.

После свега кроз шта је ДСС пролазила, има нас и данас, можда мање, који истрајно и упорно верујемо да Србија може и треба да буде демократска и да може да има власт која ће водити одговорну националну политику, поручио је Маршићанин.

Истакао је да се, када се говори о ДСС, истичу државотворност, доследност, начелност и разумевање везе између демокраског и националног.

Маршићанин је казао да лојалност странци не искључује изражавање неслагања са појединим ставовима, а лојалност о којој говори није поданичка.

"То није лојалност било коме, појединцу, председнику, извини Милоше, већ себи, лојалност чланства према странци и странке према члановима", рекао је Маршићанин.

Нови ДСС је странка са политичком идеологијом, а уз најбољу вољу не видим много идеолошки профилисаних странака у Србији које се свог програма држе, већ га мењају од избора до избора, додао је Маршићанин.

Маршићанин је казао да се ДСС увек водила интересом државе, а не странке, и да очекује да и Нова ДСС настави ту политику.

Свечаности су присуствовали председник Странке слободе и правде Драган Ђилас, председник Народне странке Вук Јеремић, функционер Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић, представници странака Двери и Заветници, као и Војислав Михаиловић, који је са ДСС-ом био на изборној листи у оквиру коалиције НАДА.