Преиспитати европски пут Србије

26. јул 2022.
Преиспитати европски пут Србије

Председник Нове Демократске странке Србије (Нови ДСС) Милош Јовановић изјавио је да је потребно да се преиспита идеја о европском путу Србије, истакавши да сада више нема дилеме да се за улазак Србије у ЕУ тражи признање сецесије Косова и Метохије.

Јовановић је гостујући на телевизији Нова С, рекао да је ДСС од 2008. године говорио да је признање сецесије услов, а да сада, после недавне изјаве немачког канцелара Олафа Шолца, то више нико на српској политичкој сцени не може да демантује.

„Треба отворити расправу у друштву, јер и ова власт, као и она која је била 2008. године, и даље говори о убрзању европског пута и безалтернативном путу у ЕУ. Данас та ЕУ, још, поред признања сецесије, траже и увођење санкција Руској федерацији“, додао је лидер Новог ДСС-а.

Он је казао да разуме куповину времена од избора поводом украјинске кризе и захтева да Србија уведе санкције Русији, али само ако се има јасан план шта чинити.

Јовановић је изразио наду да власт неће увести санкције Руској федерацији, додавши да би у случају да се то догоди, позвао симпатизере Новог ДСС на уличне протесте.
Поводом конституисања Скупштине Србије наредне недеље, Јовановић је рекао да ће Нови ДСС критиковати све што сматра да је лоше, али и подржати ствари које су добре, или које је власт од њих преузела.

„Ако подрже увођење војног рока, а ми смо први то предложили, наравно да ћемо подржати. Па, нећу ваљда рећи, е сад не гласам за то јер је Вучићева странка то формално покренула у Скупштини“, закључио је председник Нове Демократске странке Србије.