Политиком се бавим због политике и идеја које имам

05. август 2022.
Политиком се бавим због политике и идеја које имам

- Шта ћете као прво предложити у Скупштини Србији?

Измене Закона о локалним изборима како бисмо у будућности избегли најгору врсту политиканства којој смо присуствовали на другој седници градске скупштине пре пар недеље и бесмислену папазјанију која се направила у вези са кворумом.

- Владимир Орлић је током свог посланичког стажа вређао критичаре власти и медије и тешко га је замислити као неког ко смирује страсти у сали. Како коментаришете његов избор за председника Скупштине?

Владимир Орлић несумњиво испуњава, хајде да кажем формалне, услове за вршење функције Председника НСРС. Има озбиљно високошколско образовање као и неопходно искуство у парламентарном раду. Остаје да се види како ће се понашати на том месту. Нисам ни песимиста ни оптимиста с тим у вези. Хајде да сачекамо. Вишедневне консултације које су претходиле седници је водио крајње коректно, уз стрпљење и уважавање предлога опозиционих група. Имаћемо добру ситуацију ако на исти начин буде водио и скупштинске седнице. Лично ми делује престрого и релативно хладно. Не памтим да сам тог човека видео са осмехом на лицу. А чини ми се да особа која председава Скупштином мора да има и ту врсту социјалне интелигенције, да осети људе, да зна када треба да опусти атмосферу међу њима…

- Власт је три потпредседничка места у парламенту препустила опозицији (од којих један коалицији НАДА) као и вођење пет парламентарних одбора. Шта то конкретно значи за опозицију? Може ли са тих позиција нешто да се учини?

То је мање-више уобичајена парламентарна и уверен сам добра демократска пракса. Председавање одборима даје и одређену видљивост свима нама из опозиције. Наравно, то место не треба злоупотребљавати зарад личне или страначке промоције већ покушати да се понашањем покаже спремност на дијалог, макар се и чешће не слагали него слагали са владајућом већином.

- Коалицији НАДА припао је Одбор за одбрану и унутрашње послове. Да ли сте задовољни тиме?

Тај одбор који нам је припао је дошао непланирано као резултат чудне комибнаторике и спремности владајуће већине на компромис. У почетку наведени одбор уопште није био у оптицају као одбор којим би могао да председава неко из опозиције. Али сам изузетно задовољан јер је реч о значајној области за коју сам и лично веома заинтересован.

- Добар део опозиције поручио је да неће подржати ниједан предлог власти у Скупштини. Да ли ћете ви?

Не видим разлог да не подржим нешто што сматрам да је добро за земљу. И не разумем тај став да се унапред све одбија. Ја се бавим политиком због политике и идеја које имам а не зато што волим или мрзим Вучића па онда, рецимо, нећу да гласам за враћање војне обавезе – што иначе сматрам стратешки важном одлуком коју морамо да усвојимо што је пре могуће – само зато што то предлаже влада СНС… Такав начин размишљања за мене представља чисту бесмислицу.

- Владета Јанковић одржао је несвакидашњи говор на почетку конститутивне седнице Скупштине. Какав је утисак оставио на вас? Да ли се слажете са оним што је рекао?

Све што је рекао је тачно и изузев пар нијанси бих све изречено и сам потписао. Мислим међутим да није било ни време ни место за тако нешто и да је функција председавајућег тиме злоупотребљена. У том смислу ми се говор није свидео као што ми се није свидела ни реакција владајуће већине која је почела да добацује и лупа шакама о клупе. Да сам био на месту господина Јанковића тако нешто не бих учинио – свакако не у тој форми а да сам био на месту владајуће већине, говор бих одслушао у тишини, без добацивања и лупања и рекао накнадо шта о њему мислим. Али не треба ни драматизовати ствари, ништа се страшно није догодило.

- Говорите да треба мењати косовску политику. Какав је ваш предлог?

Прво, потребно је реафирмисати одговарајуће одредбе Устава Србије као и Резолуцију 1244 СБУН и у те оквире потепено вратити дијалог са Приштином. Друго, неопходно је јачати српски корпус на терену кроз разне видове помоћи, подршке и акција. Србија мора посредно да купује ресурсе на КиМ али нећу ништа детаљније говорити јер није све ни за јавност. Истовремено се мора радити на слабљењу противничког корпуса, слабљену економском, моралном, демографском… И за ово постоје одговарајуће методе. Треће, на међународном плану се мора наставити са дипломатским активностима чији је циљ да дође да нових повлачења признања косовске сецесије од стране трећих држава. Четврто, у сваком тренутку је нужно гарантовати пуну безбедност Србима на КиМ налазили се они северно или јужно од Ибра. У том смислу је неопходно постојање кредибилних да не кажем моћних српских снага безбедности - војске и полиције. И коначно, пето – а заправо је прво јер се ради о основном предуслову – потребно је најзад ревидирати европску политику Србије и одбацити ту бесмислену мантру сходно којој ЕУ нема алтернативу.

- Да ли имате наду?

И наду али и много више од тога: имам чврсту вољу да мењам ствари у овој земљи као и довољно стрпљења да то и учиним.