Зорана Михајловић да одговара за катастрофалну ситуацију у ЕПС-у

НАДА
08. август 2022.
Зорана Михајловић да одговара за катастрофалну ситуацију у ЕПС-у

Српска коалиција НАДА коју чини Нови ДСС и ПОКС сматра да надлежна министарка Зорана Михајловић мора да одговара за катастрофално стање у ЕПС, предузећу које је некада веома успешно пословало, јер је својим деловањем, смишљено или не, угрозила електроенергетску стабилност државе и оштетила буџет Србије за више милијарди динара.

"Нови извештај о реализацији трогодишњег програма пословања за 6 месеци ове године, који је објавио ЕПС, сведочи о алармантној финансијској ситуацији у којој се ово јавно предузеће налази. На жалост ситуација није алармантна само у финансијском смислу јер се ЕПС у техничкој области производње струје налази у још тежој ситуацији.

Званични подаци показују да је производња електричне енергије од јануара до јуна 2022. године за 16% мања него у истом периоду претходне године. Трошкови набавке, тачније увоза електричне енергије, износили су 71,7 милијарди динара и све ово је довело до тога да ЕПС за 6 месеци 2022. године направи нето губитак након опорезивања од чак 49,3 милијарде динара. Укупан финансијски дуг ЕПС за 6 месеци повећан је са 147 на 177 милијарди. Са друге стране, степен реализације инвестиција износи 74%, од којих је свега четвртина из сопствених извора ЕПС.

Рачун за нестручно, бахато и неодговорно вођење овог јавног предузећа платиће на крају сви грађани Србије кроз увећане рачуне, али и кроз рестрикције струје које ће, уколико се настави са оваквим пословањем ЕПС а, бити неминовне" - изјавио је народни посланик и потпредседник Новог ДСС-а, Предраг Марсенић.