На семафору ЕПС-а се све види

Нови ДСС
11. август 2022.
На семафору ЕПС-а се све види

У последњем извештају о реализацији трогодишњег програма пословања, за шест месеци ове године који је објавио ЕПС, јасно су дати параметри који приказују катастрофалну ситуацију у електропривреди Србије. Наиме, званични подаци показују да је производња електричне енергије од јануара до јуна текуће 2022. године, за 16% мања него у истом периоду претходне године. Трошкови набавке електричне енергије, значи куповине струје, ове године износили су 71,7 милијарди динара и то је довело до повећања губитка  ЕПС а за 49,3 милијарде динара у протеклом периоду од шест месеци. Тренутно укупан дуг ЕПС а износи 177 милијарди динара. Поставља се питање шта су узроци оваквог катастрофалног стања у ЕПС у?

Одговор је веома једноставан, неодговорно, нестручно, индолентно понашање надлежног министарства на челу са министарком рударства и енергетике. Криза у оквиру ЕПС-а траје већ дуже време, а проблеми су били познати готово сваком ко се разуме у енергетику. Криза  није заустављена на време јер није било реакције из Министарства иако је то њихова законска обавеза. У постојећем  Закону о министарствима, јасно стоји да је Министарство рударства и енеретике одговорно за рад јавних предузећа која обављању делатност производње електричне енергије, што значи да је одговорно и за рад Електропривреде Србије. Дакле, јасно је да је по закону, за овакво стање у ЕПС-у, директно одговорна министарка јер није учинила апсолутно ништа, све док се није десила велика хаварија и док систем није био потпуно урушен. 

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да немамо довољно угља, да је водостај лош, да је ЕПС-у потребно време да се опорави и тако негирала своју одговорност. Звучи као да госпођа Михајловић није била министар енергетике претходних година, као да су одговорни сви други, некадашњи ДСС, имагинарни политички противници, само није одговорна она, која је реално најодговорнија. Интересантно је и што негирање одговорности поткрепљује изјавама у којима каже да је претходне године добро рађено и да због тога можемо да увозимо струју. Ваљда је јасно сваком да увоз струје не би ни био потребан, да се радило добро претходних година. Још су занимљивији покушаји некадашње узданице Г17 плус да одговорност за лоше стање у енергетици пребаци на раније Владе, у којима је и она учествовала.  И то ни мање ни више него као саветница потпредседника Владе Мирољуба Лабуса за енергетику и заштиту животне средине од 2004. до 2006. године и као члан Управног однора ЕПС од 2094. до 2007. године?!

Сваки резултат у пословању ЕПС-а, смањена производња електричне енергије, потреба за увозом струје, дуг од 177 милијарди динара, неизвесност око потенцијалних рестрикција, све указује да је на делу урушавање ЕПС-а и да је активирана опасна и штетна идеја да Србија постане искључиво увозник електричне енергије као и да је министарка почела такву идеју да спроводи у дело. Уосталом, један савремени српски политички мислилац је рекао: Погледајте семафор. На семафору ЕПС-а се све јасно види.

Нови ДСС сматра да грађани не смеју да буду ти који ће испаштати за грешке министара, погрешне стратегије, неодговорност у раду и да свако ко угрози електроенергетску стабилност и независност Србије, а министарка је својим деловањем то учинила, мора да одговара, без обзира на то да ли је дело настало из незнања или лоше намере.

 

Предраг Марсенић

Потпредседник Нове Демократске странке Србије

Народни посланик