Заштитити културно и историјско благо Београда!

НАДА
18. август 2022.
Заштитити културно и историјско благо Београда!

Комисија за планове Скупштине Града Београда послала је на јавни увид предлог инвеститора за рушење одређеног броја кућа и вила које представљају културно и историјско благо Београда. 

"Ти објекти се налазе на Врачару, оивичени улицама Крунском, Смиљанићевом, Кнегиње Зорке. План је да се на том месту изгради стамбено- пословни објекат од осам спратова. То рушење ће представљати девастирање нашег града, што имплицира занемаривање грађана и културно- историјских целина зарад личних интереса. Морамо овом урбанистичком лудилу стати ногом за врат, и због тога ћемо се убудуће неуморно бавити овом темом", рекао је испред Управе Града Београда председник градског одбора Новог ДСС-а, Филип Благојевић. 

Шеф одборничке групе Српске коалиције НАДА у Скупштини Града Београда, Марко Сарић изјавио је да ће одборничка група НАДА за Београд предати предлог градоначелнику где ће га позвати да направи мораторијум на издавање грађевинских дозвола за рушење и изградњу нових објеката. 

"У оним целинама где је Завод за заштиту споменика донео одлуке да буду заштићене, тражићемо мораторијум од градоначелника како би заштитили те културно- историјске целине. Приватни власници парцела између улица Кнегиње Зорке и Смиљанићеве на Врачару послали су урбанистички пројекат градској комисији за планове, како би променили план на том делу Крунске улице, а ови им дали зелено светло за тај пројекат", изјавио је Марко Сарић.

"Градоначелник је у обавези и има надлежност по члану 52 Статута града Београда , да може да усмерава и усклађује рад Градске управе, и управо он може да иницира мораторијум на доношење таквих одлука, док се Влада Републике Србије не изјасни да ли ће те историјске целине бити заштићене или не", закључио је Сарић.