Немогуће је и Косово и Европа, у таквој поставци – нема компромиса

23. август 2022.
Немогуће је и Косово и Европа, у таквој поставци – нема компромиса

Шеф посланичке групе НАДА-Нови ДСС-ПОКС у Скупштини Србије Милош Јовановић каже за Н1 да је јасно да са Западом нема договора о Косову и истиче да не можемо да дођемо до компромиса док је Србија у поставци 'Европа нема алтернативу', јер ЕУ не жели Србију са Косовом. "Док смо ми на европском путу, не можемо да задовољимо своје националне интересе на Косову", сматра Јовановић и додаје да је "немогуће и Косово и Европа".

„Не можете да браните територијалну целовитост у мери у којој то неће наљутити ваше западне партнере – а ми смо то радили у претходних 12 година – отуда је прихваћен Еулекс, Бриселски споразум…“, оцењује Јовановић у Дану уживо на ТВ Н1.

Коментаришући јучерашње обраћање нацији председника Александра Вучића о недавној рунди дијалога са приштинском страном у Бриселу, под покровитељством ЕУ, Јовановић каже да је најважнија ствар коју је Вучић рекао то да је Србија у ћорсокаку, односно и да дође до компромиса у наредних 10 дана када се ради о регистарским таблицама и улазно-излазним документима, увек ће се појавити нешто ново што ће изазивати тензије.

„Јасно је да Приштина жели да заокружи оно што сматрају својом државношћу. (Косовски премијер Аљбин) Курти хоће оно што бих и ја да сам сепаратиста са Косова радио“, поручује Јовановић.

Подсећа и да је Вучић у обраћању поменуо Резолуцију 1244, која предвиђа и повратак српских снага безбедности на Косово – „то је добро, то пише у резолуцији, то је услов под којим је мир постигнут“, не појашњавајући да ли би то било могуће и на који начин.

Упитан шта би он радио на је на руководећем положају у држави, каже да он не би водио преговоре са ЕУ, „знамо да је циљ признање Косова, за нас је то неприхватљиво, нема више преговора, ћао, до виђења“.

„Можда треба спремати војску, али о томе се не говори да се то ради. Довољно сам озбиљан да знам да не живимо у свету штрумпфова“, наводи Јовановић и додаје да „све желим осим рат“.

С друге стране, поручује да озбиљна држава не треба да да сигнал – „шта год ви радили, ми ћемо да пустимо“.

Предлаже пет тачака на који начин треба водити политику према Косову, што подразумева њен оквир, а то је Устав Србије и Резолуција 1244, затим прекидање са уступцима Приштини, почев од измештања преговора из УН у ЕУ, затим рад на терену, односно финансијско јачање српског корпуса кроз куповину тамошњих ресурса, тј. јачања свог и слабљења утицаја противничке стране.

Додаје и да треба наставити са праксом повлачења признања, похваливши бившег министра спољних послова Ивицу Дачића што је почео на томе да ради.

Као пету тачку навео је гарантовање безбедности српском живљу на Косову у сваком тренутку – „јасно рећи ‘немојте да икоме фали длака са главе’, и ми војску имамо да се играмо – те поруке нису да се ратује већ да се предупреди насиље“.

Што се тиче Вучићевог помињања неког новог погрома и сукоба, Јовановић мисли да председник Србије „мало драматизује ситуацију, може само да се деси да дође до неких компромиса, а ако не дође до тога, биће дизање тензија, биће неке барикаде и упад косовске полиције на север“.

Сматра и да по питању регистарских таблица и личних докумената није добро ако се удовољи Приштини, јер јој се тиме помаже да заокружи своју државност“.

„Али, са друге стране, треба избећи рат и сукобе по сваку цену“, додаје.

На питање како коментарише посету министра унутрашњих послова Александра Вулина Москви, где се, између осталих, састао и са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом и која је улога Русије у косовском питању, Јовановић каже да га замара да стално тражимо помоћ са стране.

„Наравно да су нам потребни савезници, али ми стално бежимо од одговорности, неће нас нико спасити, нема озбиљне државе ако немате стручне људе и одговорне политичаре да је воде, ако имате купљене дипломе“, поручује Јовановић.

Додаје да је добро да Вулин иде у Русију, „добро је сарађивати са Русијом, она је данас у тешкој ситуацији, у рату са Западом“.

„Ја бих волео да можемо тако да сарађујемо и са Америком. И са свима осталима“, истиче.

Додаје да „Вулинова посета не може да нашкоди, осим ако сматрате да Србија мора пуном паром и свом силом на Запад и да буде део евро-атлантске породице – ја мислим да би то било самоубиство за нашу земљу“.

Поводом потеза Твитера да суспендује налоге амбасада Србије у више држава, укључујући и налог Генералног конзулата у Чикагу, Јовановић каже да нема Твитер, „не мислим да је то нешто одлучујуће, да ли је грешка или не, да ли је с намером или не, видећемо, не бих томе придавао значај“.

„Камо среће да активност на Твитеру може да сачува територијалну целовитост једне земље. Чини ми се да имамо важнијих тема“, поручује он.