Писмо Шолца и Макрона је вређање интелигенције

07. септембар 2022.
Писмо Шолца и Макрона је вређање интелигенције

Иницираћу, с обзиром на ситуацију у покрајини, заједничку седницу са Одбором за Косово и Метохију, а крајње је време да се организује и јавно слушање о питању враћања обавезног служења војске.

Председник Нове демократске странке Србије и Одбора за одбрану и унутрашње послове Народне скупштине Милош Јовановић оцењује писмо које су председник Француске Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц упутили председнику Србије Александру Вучићу као манифестацију политике запада према Србији. У интервјуу за „Политику” наводи да је реч о њиховом класичном лицемерју и безобзирности.

– То писмо тумачим као њихово пословично вређање наше интелигенције. Одустаните од Косова и Метохије зарад светле будућности. Одустаните од себе како би вам било боље и како бисте постали део наше врле западне породице и наше цивилизације у успону коју предводе Кончита Вурст и „кока-кола”. Нека хвала што се мене тиче. Спуштах се ја низ ваше уже – каже Милош Јовановић.

Какви су данас међународни односи у којима живимо?

Данашњи међународни односи су срећом битно другачији од оних који су владали деведесетих година прошлог века. Више је равнотеже снага, већи је маневарски простор за нације и државе попут наше. Само тај простор треба знати искористити. А за тако нешто је потребно много рада, реда и знања. За то је потребно да негујемо изврсност, а не полтронство и осредњост. За то је потребно да будемо змајеви, у сваком погледу.

Наводите да је потребно да се „убије” партијска држава?

Када говорим о потреби да се убије партијска држава, да се оснује једна озбиља школа државне управе, да се осмисли и спроведе у дело једна озбиљна политика у области културе – оснује музеј српског средњег века, ојачују институције попут Српске књижевне задруге и Матице српске – да се у потпуности ревитализује наменска индустрија како би иста представљала замајац целокупног технолошког развоја земље и да не набрајам даље, не причам напамет већ знам шта и зашто говорим. И све је увезано у тој визији. Да ли је захтевно – јесте. Али немамо друге ако хоћемо да опстанемо.

Који ћете први корак направити као нови председник скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове?

Поред свих редовних активности, иницираћу, с обзиром на ситуацију у нашој јужној покрајини, заједничку седницу са Одбором за Косово и Метохију. Поред тога, мислим да је крајње време да се организује и јавно слушање о питању враћања обавезног служења војске.

Последњих дана води се полемика око одржавања Европрајда. Зашто сте против одржавања ове манифестације?

Зато што се ту не ради о правима хомосексуалаца колико о наметању једне идеологије радикалног индивидуализма која разграђује све колективне идентитете, од националног до родног. Уверен сам да таква идеологија има погубне последице по сваку политичку заједницу. Једноставно, друштво без икаквих оквира више није друштво. А и лично не мислим да је нека превелика цивилизацијска тековина када икона једног доба може бити Кончита Вурст или нешто слично.

Како оцењујете споразум о личним документима са привременим институцијама у Приштини и шта бисте урадили поводом питања таблица?

Када уђете у погрешан воз, све станице на том путу су погрешне. Ми смо се због кукавичлука и слабости наших елита као држава укрцали на погрешан воз још 2008. године. И од тада губимо маневарски простор и стално повлачимо линију одбране наших интереса на КиМ. Измештање преговора из УН на ЕУ, технички дијалог започет 2011. године, Бриселски споразум 2013. па и овај последњи „компромис” који помињете део су тог погубног пута. У неком тренутку ћемо морати да кажемо – сада је доста! Нека крене од таблица. Да ли ће силазак из тог воза изазвати тензије – хоће. Да ли ће нас борба за КиМ коштати – хоће. Али све то – шта год да се деси – ће бити мање скупо од предаје. Зато је потребно вратити ствари на фабричка подешавања, а то су Устав Републике Србије и Резолуција 1244 СБ УН. То је једини оквир за преговоре. Потребно је затим наставити и интензивирати рад на терену и помоћ Србима у покрајини. Потребно је такође наставити са политиком повлачења признања сецесије КиМ од стране трећих држава. Потребно је гарантовати безбедност Србима и северно и јужно од Ибра у сваком тренутку што подразумева да имате снажну и кредибилну војну силу. Најзад, потребно је усвојити трезвеније виђење односа Србије и ЕУ.

Шта мислите о српском блоку о којем говоре неки политичари из СНС-а? Да ли Нови ДСС видите тамо?

Искрено, не мислим ама баш ништа. Нити разумем што компликујете ствари и зашто се нужно качите на све што Александар Вучић каже. Постоје политичке странке, постоје политички програми и сходно томе постоји могућност прављења коалиција. Ако се договоримо у вези са политиком коју ваља спроводити, немам проблем да правим коалицију с ким год могу да се борим за циљеве у које верујем. До дана данашњег, за тако нешто нисам успео да нађем партнера на политичкој сцени Србије. А наравно да сам увек отворен за разговоре. Никада нисам имао проблем с тим. Али политика и договор у вези са истом је једини услов. Увек је био и увек ће бити. До тада ћу наставити да тражим подршку грађана и да јачам странку коју предводим и коалицију чији сам део. Мој најбољи савезник је народ. И време. А да ли бих волео да већ сада могу да преузмем одговорност за вођење државних послова – наравно да бих. Али тај део, као што рекох, не зависи искључиво од мене.