Бус плус или поновни циркус

09. септембар 2022.
Бус плус или поновни циркус

Српска коалиција НАДА поздравља и подржава иницијативу градоначелника Београда, Александра Шапића да град Београд преузме наплату карата у јавном превозу и раскине уговор са приватном фирмом.

Међутим оваква обећања из Српске напредне странке не долазе баш први пут, до доласка на власт, 2013. године, СНС је у више наврата обећавао да ће овај уговор раскинути. Они не само да га нису раскинули већ су и наставили да овај посао поверавају приватнику, где су прошле године потписали чак и нови уговор на период од 13 година.

Како је јавни превоз главна артерија функционисања града Београда, грађани заслужују да знају пре свега колико ће ти „пенали“, изазвни раскидом уговора, коштати наш град. Иако градоначелник Шапић сматра да ће те „пенале“ град покрити повећањем проценатуалне наплате карата, он треба да објасни на који начин град планира то да уради, а пре свега како да поврати изгубљено поверење грађања узроковоно вишегодишњим катастрофалним потезима власти око Бус плус система.

С тога захтевамо да све трошкове раскидања уговора као и досадашње губитке изазване овим уговором Град објави, да одговорна лица сносе одговорност за катастрофалне потезе. Сматрамо да мора да се се прекине са праксом решавања ствари иза кулиса, сакривања трошкова од јавности и довођења грађана пред свршен чин. Грађани заслужују да знају колико, где и због чега се троши новац из буџета града.