ДЕКЛАРАЦИЈА О РЕИНТЕГРАЦИЈИ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ У УСТАВНО- ПРАВНИ ПОРЕДАК СРБИЈЕ

ФОТО: Медија центар
04. октобар 2022.
ДЕКЛАРАЦИЈА О РЕИНТЕГРАЦИЈИ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ У УСТАВНО- ПРАВНИ ПОРЕДАК СРБИЈЕ

Суочени са притисцима западних сила да се „косовско питање хитно реши“, свесни смо тежине тренутка у коме се Србија и српски народ налазе. У овом одсудном часу полазећи од потребе да се превазиђу странпутице прошлости, доносимо Декларацију о будућности Косова и Метохије у слободној Србији, као једином легитимном и праведном решењу.

            Неприхватљиви су предлози о подели и размени територија, одрицању од Косова и Метохије, предаји дела или целе територије, чланства „Косова“ у Уједињеним нацијама, други који на било који начин угрожавају целовитост покрајине у саставу Републике Србије. Нико нема ни право ни легитимитет да потписује било какве међународно обавезујуће документе супротне Уставу Србије.

            Полазећи од Резолуције 1244 и Устава Републике Србије, верни Косовском завету, истичемо да је једино прихватљиво решење за државу Србију, српски народ и све наше грађане, пуна реинтеграција територије Косова и Метохије са светињама, грађанима који тамо живе и природним ресурсима у уставно правни поредак Републике Србије.

            Спремни смо за отварање дијалога са представницима косовских Албанаца о изградњи поретка владавине права за све етничке заједнице и све грађане и начинима на који ће се уставно- правна реинтеграција обавити на заједничку будућност.

У Београду, 4.10.2022.

ФОТО: Медија центар