Брине хистерична и агресивна реакција власти на Декларацију

ФОТО: Медија центар
06. октобар 2022.
Брине хистерична и агресивна реакција власти на Декларацију

Председник Нове Демократске странке Србије (Нови ДСС) Милош Јовановић, изјавио је да га брине хистерична реакција владајуће већине на недавно предложену Декларацију за реинтеграцију Косова и Метохије у уставно-правни поредак Србије.

"Није разумљива хистерична и агресивна реакција власти на нешто што јесте већински српски став, а то је управо ова Декларација. Речено је у Декларацији нешто елементарно, а то је да се поштује Устав Србије и међународно право, првенствено Резолуција 1244", рекао је Јовановић за лист Данас.

Он поставља питање - ако власт на такав документ овако агресивно реагује - да ли су за кршење Устава и признање сецесије Косова?

"Ако јесу, било би време да то кажу јер бисмо имали јасну слику политичке сцене. Имате проевропске странке које сматрају да је ЕУ важнија од Устава, Косова и правне државе и оне националне и партиотске странке и појединце од којих је потекла декларација и проглас", навео је лидер Новог ДСС-а.

Како додаје, занимљиво, у негативном смислу, је да су се у истом кошу нашли и режимски и антирежимски медији јер критике пљуште са свих страна.

"Немам проблем с нападима, али нас забрињава таква ситуција у контексту судбине земље. Али можда није лоше да се прочисти ситуација и да следећи пут грађани знају за кога гласају", истакао је Јовановић.

На питање да ли десницу Декларација обавезује на дубљу сарадњу и у будуће, одговара да није ствар у томе већ да је тренутак је био критичан.

"Геополитичка ситуација је све компликованија, притисци на Србију су велики, а маневарски простор сужен. Постоји жеља да се ствар око КиМ убрза. Очигледно је да смо погодили прави тренутак да кажемо да то за Србију није прихватљиво. Ако нешто јесте заиста већински српски став, онда је то управо ова декларација", закључио је председник Новог ДСС-а.